Samsung Galaxy Tab
Foto: Karlis Dambrans (CC)

Samsung fortsätter sin kamp för att slippa betala privatkopieringsersättning för surfplattor och datorer.

I oktober gick Solna tingsrätt på upphovsrättsorganisationen Copyswedes linje och ålade företaget att redovisa hur många produkter med inbyggt lagringsminne de säljer i Sverige. Men nu har Samsung valt att överklaga domen till Svea hovrätt.

– Vi känner att det är orimligt mot branschen, och inte minst slutkonsumenten, om det skulle tas ut en avgift för datorer och surfplattor bara för att de kan användas för privatkopiering, säger Samsungs public affairs advisor Jacob Birkeland till IDG.se.

Läs också: Copyswede vinner mobiltvist i hovrätten – Sony tvingas betala för fem år gammal mobil

Konflikten har kommit att handla om huruvida datorer och surfplattor kan anses vara ”särskilt ägnade” åt privatkopiering. Något som Solna tingsrätt alltså slog fast.

– Vi tycker att det är viktigt att få det här ärendet avgjort i högre instans, och att ytterligare kasta fokus på vad som är en produkt särskilt ägnad för privatkopiering och inte. Det är oskäligt att privatpersoner som köper datorer eller surfplattor ska behöva betala en avgift för privatkopior trots att de flesta inte längre gör sådana, säger Jacob Birkeland.

Sedan den 1 september 2013 har Copyswede krävt en privatkopieringsersättning, eller kassettskatt som det ofta kallas, på i stort sett alla datorprodukter med lagringsminne – bland annat datorer, surfplattor och externa hårddiskar. Många företag har gått med på att betala, men Samsung har kämpat emot.