På skärmen framför dig har du en bild, en ikon och en fråga. Någonstans där finns svaret som tar dig vidare till nästa steg. Frågan är bara var och hur de hänger ihop. Boxen är en digital rebus som visat sig vara något svårare än tidningarnas knep & knåp-sidor. Av över 22 000 försök är det än så länge bara två som gått hela vägen.

– En del skriver en bok, andra gör musik. Jag ville göra något på internet – en annan form av underhållning, säger Johan Åhlén, entreprenören som inte är främmande för att själv kalla sig datanörd.

Johan Åhlen
Johan Åhlén har skapat Boxen.

För er som minns Cicada, gruppen som för ett par år sedan gäckade hackare världen över med mystiska gåtor, finns säkerligen likheter att finna. För det är där Johan hittade inspirationen. Lite ”kan dom kan väl jag”.

– Visserligen är väl jag inte lika hemlig, men tyckte ändå att det skulle vara kul. Men det tog lite tid att komma till skott, det är mycket som ska planeras. Arbetet med Boxen tog väl ett halvår, ett antal timmar i veckan. Svårt att säga exakt men det handlar om hundratals timmar i alla fall, säger han.

Så vad är det för spel egentligen? Det är en hel del hemlighetsmakeri kring Boxen och de 30 tankenötterna som väntar den som tar sig an utmaningen. Dyrt och heligt får undertecknad lova att inte avslöja vare sig svar eller ledtrådar. Inte ska man förstöra nöjet för framtida aspiranter. Svaret finns i vissa fall rakt framför näsan på dig, i andra krävs lite grävande – och tekniskt kunnande.

Läs också: Virtual reality hetare än någonsin – här pumpas miljarderna in

– Det är inte så svårt tekniskt, men visst man måste ha viss datavana. Men det handlar mest om att tänka utanför boxen, svaren finns där någonstans, säger han.

Johan Åhlén plockar inte bara inspiration från hemliga internetgrupper. Nej, här trängs allt från historiska personer, litteratur och klassisk filosofi. Leonardo da Vinci, Shakespeare och Dark Web. Digital, men klassisk, problemlösning med krav på tekniskt kunnande och en rejäl dos allmänbildning.

– Kanske ordnas det ett nytt äventyr riktat till ytterligare kategorier av gåtlösare framöver, säger Johan kryptiskt.

Boxen

Första ut att klara tävlingen, 25 nivåer plus fem mästarnivåer, var Joel Eriksson.

– När jag hade klarat den sista nivån så väntade jag med spänning på att få besked från Johan, om jag var först eller inte. Och det kändes naturligtvis riktigt bra när jag fick veta att jag var först. Jag var ju först med att klara de 25 första nivåerna, så det hade känts som att snubbla lite på mållinjen om någon annan tagit mästarnivåerna före mig, säger han.

Om ni tillhörde dem som kom ihåg Cicada, kan ni också hört talas om Joel Eriksson. Han var nämligen en av få som löste gruppen kryptiska gåtor, och intervjuades i en rad internationella tidningar. Boxen är lik, men ändå annorlunda.

– Det som var lite speciellt med just denna tävling, jämfört med andra, är att den egentligen inte kräver särskilt mycket kunskaper. Det handlar i huvudsak om att lösa logiska pussel, där man behöver ha förmågan att tänka både analytiskt och kreativt för att hitta lösningen. De tuffaste utmaningarna var de som bokstavligt talat krävde att man skulle tänka utanför boxen och lyckades se samband som inte var helt uppenbara, säger han.

Läs också: Nedgrävda Atari-kassetter var rena guldgruvan

Till vardags jobbar Joel Eriksson med it-säkerhet och är i dag CTO på ett företag baserat i Kanada. Boxen och Cicada är inte de enda tävlingar han varit med i. Tidigare i år vann han SweCTF, en it-säkerhetstävling. Snart bär det av till Rumänien för en lagtävling. Funderingarna på ett eget spel – men om den dagen kommer lär ingen veta om det.

– Det skulle vara extra intressant att göra det helt anonymt, där ingen vet som egentligen ligger bakom, säger han.

För de som känner sig manade att ta sig an utmaningen har en stark rekommendation:

– Ge inte upp när ni väl kör fast, för det kommer att hända förr eller senare. Tänk lite till, försök att komma på alternativa hypoteser och testa dem systematiskt. Försök sätta er in i huvudet på den som skapade utmaningen för att avgöra vilka hypoteser som är mest sannolika. Ge inte upp!