Iphone

Frågan om Iphone ska beläggas med privatkopieringsavgift ska prövas i ytterligare en rättslig instans. Högsta domstolen har nu meddelat att de tar upp fallet.

I april gick hovrätten, precis som tingsrätten, på Copyswedes linje. Därmed måste Teliasonera betala kassettskatt för sålda Iphones. Copyswede har även stämt operatören på 73 miljoner kronor för utebliven ersättning. 

Det här rättsfallet gäller bara ett par Iphone-modeller, men domen kommer i praktiken bli vägledande för om Copyswede får kräva ersättning för samtliga smarta mobiltelefoner som säljs i Sverige.

Läs också: Samsung överklagar Copyswede-domen – vill inte betala kassettskatt

För mobiler vill Copyswede ta ut en avgift på 3,50 kronor per gigabyte lagring. Om den läggs direkt på telefonens slutpris skulle en Iphone kunna bli mellan 35 och 448 kronor dyrare beroende på hur stort lagringsutrymme den har.

Samtidigt pågår flera liknande rättsprocesser. Tingsrätten har gått på Copyswedes linjer i en dispyt över mobiltelefoner med Sony, och över bärbara datorer med Samsung. Både fallen har överklagats till hovrätten.