polis hack

Efter fredagens terrorattack i Paris har säkerhetstjänster världen över ropat efter fler verktyg för att knäcka och stoppa krypterad kommunikation. Nu vill regeringen undersöka om sådana metoder ska införas i Sverige.

I början av nästa år ska inrikesminister Anders Ygeman (S) tillsätta en utredning för att undersöka om Polisen ska få lov att använda att nytt tvångsmedel, hemlig dataavläsning, rapporterar TT.

Läs också: Rikets säkerhet står på spel. Säpo hårdgranskar dig. Vågar du jobba för hemliga sektorn?

– Krypteringen försvårar brottsbekämpningen och polisen behöver upprätthålla förmågan att inhämta information även från krypterade samtal, säger han till nyhetsbyrån.

Hemlig dataavläsning innebär i klarspråk att Polisen och Säpo får rätt att hacka sig in på en dator och till exempel plantera trojaner med spionprogram för att kunna följa användaren och läsa av kommunikation innan den krypteras.

Men något förbud mot att kryptera kommunikation, som det som föreslagits i Storbritannien, är inte aktuellt i Sverige.

– Nej, vi ska se till att polisen har de verktyg de behöver, säger han till TT.

Även Moderaterna har uttryckt sitt stöd för hemlig dataavlysning efter fredagens attacker i Paris, och bland annat Säpo och Åklagarkammaren för säkerhetsmål har tidigare uttryckt en önskan om att få tillgång till tekniken.

Läs också: Här är de fem säkerhetsprogram som Edward Snowden litar på

Det här är inte första gången som hemlig dataavläsning utreds. 2005 presenterades en utredning om att få bugga datorer, något som avslogs bestämt av bland annat Datainspektionen som kallade det för ”betydligt mer integritetskänsligt än de tvångsmedel som finns idag”.

Vid en presskonferens på Rosenbad på torsdagen upprepade statsminister Stefan Löfven (S) beskedet att det nya tvångsmedlet ska införas.