nasa valkyrie

Det kunde gått bättre för USA:s rymdstolhet Nasa när deras mänskliga robot Valkyrie tävlade i Darpas robotutmaning. Den kunde inte gå upp för trappor, gick långsamt och välte. Inte bra egenskaper för en robot som ska användas i nödsituationer.

Så tillbaka vid ritbordet vänder sig nu Nasa till de som faktiskt klarade utmaningen, nämligen forskare på MIT och Northeastern university, skriver vår amerikanska systersajt Computerworld. Rymdinstitutet har gett dem varsin prototyp för att ta fram mjukvara men också för att justera själva roboten, så att den kan röra sig på egen hand och så smidigt att den kan hjälpa astronauter eller till och med ta deras plats.

Läs också: Forskare ska lära robotar att trilla utan att få dyra skador

– Framsteg inom robottekniken, inklusive samarbete med mänskliga robotar, är nödvändigt för att vi ska nå de krav som gör det möjligt får oss att resa till Mars, säger Steve Jurczyk från Nasa.

Planen är att Valkyria-robotarna i förväg ska kunna skickas iväg till asteroider eller planeten Mars, före astronauterna, för att förbereda platsen. Etablera en boplats, se till att det finns drickbart vatten och inte minst bränsle så att människorna kan återvända hem igen. Nasa ser också att de kommer att fungera som assistenter och samarbeta med astronauterna i olika projekt, använda verktyg och ersätta människor på farliga uppdrag.

Uppdraget till tävlingen var att ta fram en robot som sedermera skulle kunna användas vid katastrofer. De skulle till exempel kunna ta sig in i raserade byggnader. Flera lag gjorde bättre ifrån sig än Valkyrie, men forskarna tror att vi har en lång väg kvar att gå innan vi ser en räddningsrobot. Mellan fem och tio år ligger gissningarna på nu.

Läs också: Robotar, robotar, robotar! Kolla in kavalkaden från Darpas tävling

De båda universiteten får nu upp mot 250 000 dollar under de närmsta två åren för att utveckla och uppdatera roboten. De kommer också ha tillgång till Nasas teknik, på plats likväl som virtuell.