I 16 år har vi kunnat berika våra sms och chattmeddelanden med glada figurer och knasiga symboler. Till och med anrika ordboken Oxford english dictionary utsåg en emoji till årets ord, en smiley som skrattar så den gråter, skriver IDG News.

Vad få kanske känner till är vilka som skapade filurerna från början. 1999 började japanska mobiloperatören NTT DoCoMo att slänga in symboler som ett nytt, häftigt, tillägg. Vilket förklarar varför en del av dem känns smått obegripliga för människor utanför de japanska öarna.

Läs också: Därför vill alla marknadsföra sig med emoji och stickers – Asien visar vägen

Här guiden till några av dem:

Övningsskylten 🔰
Den gröngula pilen är inte alls en vimpel som man kanske kan tro. Nej, det är i själva verket en slags övningsskylt som är en rätt vanlig syn på Japans gator. Alla som haft körkort mindre än ett år måste ha pilen på bilen.

I dag har den blivit en symbol för nybörjare inom alla möjliga områden. En slags motsvarighet till ”noob”.

Emojii

Tengumask 👺
Alla ser att detta är en mask och det är inte svårt att gissa att den har något med österländsk kultur att göra. Låt mig presentera Tengu, en av de mystiska karaktärer som ofta avbildas i tempel och på heliga platser.

Tengus var från början mer fågelliknande varelser och den långa näsan tros ha formats för att humanisera fåglarna.

Emoji

Dango 🍡
Hur många trodde att detta var en isglass? För visst påminner den om den gamla glassen Boomy. Visserligen är Dango en sötsak, men inte alls av smaksatt is utan gjord av rismjöl. Denna varianten heter Bocchan och har en kula av röda bönor, en av ägg och den tredje är färgad med grönt te.

Emoji

Busshållplatsen 🚏
Okej, alla är inte lika svåra att förstå. Fast den skulle också kunna vara en skylt vilken som helst.

Emoji

Minidisc 💽

Man kan ju undra varför det behövs en emoji för detta bortglömda lagringsminne. Den erbjöd då det begav sig ett enkelt och billigt sätt att spela in material, som ändå höll hög kvalité. Men så kom Mp3-spelaren och MiniDisc hade spelat ut sin roll. Över allt utom i Japan där formatet var kungen på marknaden under rätt lång tid, guldåren var sent 90-tal till tidigt 2000-tal. Klart att den då förtjänar en egen emoji. 

Emoji

Het källa ♨️
Denna har jag använt för något som är riktigt varmt, färgen och ångorna leder rätt lätt tankarna till hetta. Kanske ett varmt bad. Men denna symbol är mycket mer specifik. Här är det de populära varma källorna som menas, onsen. Ett skönt sätt att tina upp en kall dag. Helt klart önskvärt en ruggig dag i november.

Läs också: Nokia 3310 blir emoji – Finland första landet att ta fram egna emojis

Emoji

Japanska dockor  🎎 
Detta är inte vilka dockor som helst. De representerar kejsaren och kejsarinnan och den 3 mars varje år står de särskilt i centrum då man ber för god hälsa och välmående för alla flickor i familjen.

Emoji

Fiskvimpel 🎏
I maj varje år kan de ses över hela landet, vimplar med karpfiskar som fladdrar i vinden. Även detta för att önska lycka och välgång åt små pojkar och flickor.

Emoji

Språksymboler

Katalogen för emojis är mest bilder som ersätter ord, men det finns också de symboler som är rena grekiskan för de som inte förstår japanska. De här fyra betyder:
🈁 "Här" – används på en karta eller för att utmärka en plats.
🈚️ Används för att symbolisera något som inte existerar eller är slut på lagret.
🈯️ Betyder finger eller tå
🆖 No good, används som motsatsen till OK.

Tokyo tower  🗼

För Japanresenärer är detta säkerligen glasklart. Tornet har varit ett landmärke i Tokyo sedan 1958 men emojiin förväxlas ofta med Eiffeltornet.

Emoji