pirat
Piratkopiera inte – då går det så här. Bild: mojepiratstvi.cz.

Tjeckiens första dömda pirat har fått ett märkligt straff. Mannen, som kallas Jakub F, dömdes till tre års villkorligt fängelse och att betala nära två miljoner kronor i böter för att ha laddat ned och tillgängliggjort kopior av bland annat Windows 7.

Men eftersom Jakub F inte hade råd att betala, fick han ett erbjudande från motparten, upphovsrättsorganisationen Business Software Alliance, rapporterar Prague Monitor.

Läs också: Snart kan operatörer tvingas blockera Pirate Bay. Men är det ens lagligt?

Allt Jakub F behövde göra vara att erkänna sina synder för befolkningen. Om han gick med på att spela in en video där han berättar avskräckande om sitt liv som fildelare, och sedan ser till att den får 200 000 träffar på Youtube kommer merparten av böterna att strykas.

Resultatet är den dramatiska och välproducerade kortfilmen ”The Story of My Piracy” som går att se på sajten mojepiratstvi.cz – ungefär ”min piratkopiering”.

hem
En klassisk piratlya. Bild: mojepiratstvi.cz.

– Jag var tvungen att starta den här sajten eftersom jag under åtta år spred piratkopierad mjukvara och sen tog de fast mig. Jag trodde inte att jag gjort något fel. Jag trodde inte att det skadade de stora företagen. Jag gjorde det inte ens för pengarna, jag gjorde det på skoj, inleder Jakub F videon enligt Torrentfreaks översättning.

Läs också: Google ombeds ta bort 1500 piratlänkar i minuten – en fördubbling mot förra året

– Det kändes som om jag betydde något i warezcommunityt. Jag var övertygad om att jag var en för liten fisk för att någon skulle fånga mig. Men till sist, gjorde de det. Till och med för mig kom utredarna, fortsätter han.

Om videon får några avskräckande effekter återstår att se. Den verkar åtminstone vara på god väg att bli tillräckligt viral för att fria Jakub F. I skrivande stund har nästan 120 000 personer sett hans livsöde.