Förra veckan släppte Raspberry Pi sin nya dator Zero. Med en prislapp på dryga 40 kronor är det organisationens billigaste dator hittills, men det är något av en slump att det blev så.

I januari 2013, strax efter att minidatorn på allvar börjat göra succé, satt Raspberry Pi Foundation och funderade på nästa modell. I samma veva stötte stiftelsens grundare Eben Upton på Eric Schmidt, Googles tidigare vd och numera styrelseledamot i Googles moderbolag Alphabet Inc.

Google hade precis gett Raspberry Pi ett stort bidrag för att dela ut 15 000 minidatorer till skolbarn, och Eric Schmidt var nyfiken på organisationen och vad de hade i kikaren.

Läs också: Nya Raspberry Pi är här – och den kostar bara 40 spänn

– Jag sa till honom att vi tänkte på att göra framtida Raspberry Pi lite dyrare, uppemot 50-60 dollar, och lite kraftfullare, berättar Eben Upton för Wall Street Journal.

Den Raspberry Pi som fanns på marknaden då kostade 35 dollar – runt 300 kronor.

– Han sa att det är väldigt svårt att konkurrera med något som är billigt. Han sålde verkligen in det. Det var ett livsavgörande samtal, säger Eben Upton.

Efter mötet med Eric Schmidt gick han till testlabbet och sa åt ingenjörerna att skrota planerna. Det skulle inte bli någon dyrare version av Raspberry Pi. Den kortsiktiga planen var att behålla prislappen och uppgradera hårdvaran. Den långsiktiga var att sänka priset.

I början av 2015 släpptes så den kraftfullare Raspberry Pi 2 som kostade just 35 dollar. Och i torsdags förra veckan kom Raspberry Pi Zero som bara kostar 5 dollar. Den första upplagan, 20 000 exemplar, sålde slut samma dag.

Läs också: Nu får minidatorn Raspberry Pi en egen pekskärm

När den första Raspberry Pi släpptes satte datorn en ny standard för hur billig hårdvara kan bli. Men med Zero verkar lägstanivån vara nådd – även för Eben Upton.

– Vi tror verkligen inte att det blir billigare än så här. Vi har gått från, säg fyra kaffe latte till en kaffe latte. Vi kommer inte att bli billigare än en latte, säger han till WSJ.

Därmed kan vi också konstatera att Eben Upton inte väljer något fulkaffe när han köper en latte.