Tor

Efter terrordåden i Paris i november har franska myndigheter utrett och efterfrågat en rad åtgärder för att förhindra nya attacker. Nu visar dokument från inrikesministeriet vilka några av de åtgärderna kan bli, skriver Gizmodo. I ett kommande lagförslag överväger de att förbjuda anonyma nätverket Tor. Men också möjligheten att i nödsituationer stänga ner publika wifi-nät.

Franska tidningen Le Monde har fått tag på interna dokument som visar åtgärder som polismyndigheten efterfrågat och som ligger till grund för ett förslag som väntas presenteras i 2016. Det första förslaget rör öppna wifi-nätverk som ska användas av misstänkta för att kommunicera utan att det kan spåras. Blir förslaget verklighet skulle det betyda att wifi-nätet kan stängas ned vid undantagstillstånd.

Läs också: Rasistiska trollkommentarer i sociala medier hängs ut på gigantiska annonser

Det andra förslaget är tänkt att gälla även utanför en krissituation. Polisen vill se att det anonyma nätverket Tor blockeras eller förbjuds helt. Tjänsten ger användarna möjlighet att kommunicera anonymt och det är svårt att veta exakt vem som sitter på andra sidan datorskärmen. Tor har blivit ökänt för att vara ett tillhåll för terrorister, droghandel och kriminella nätverk. Men samtidigt är det ett viktigt, och i vissa fall ovärderligt, verktyg för visselblåsare, journalister och människorättsaktivister världen över.

Att blockera nätverket i ett helt land är ingen lätt sak. Kina har försökt genom att strypa tillgången till noderna användarna går via för att koppla upp sig. Men det dröjde inte länge innan alternativa vägar dök upp. En mer effektiv väg skulle vara att via lagstiftning nå internetleverantörerna och på den vägen hitta personer som använder Tor-nätverket och bötfällda dem, skriver Gizmodo.

Tor-nätverket är bara det senaste exemplet på teknik som används av terrorister och därmed, enligt myndigheter, bör begränsas, förbjudas eller övervakas. De senaste veckorna har frågan om krypteringstjänster dagligen varit uppe på tapeten.

USA:s president Barack Obama vände sig i söndags till it-företagen för att få deras hjälp i jakten på terrorister. Amerikanska myndigheter har kritiserat just användningen av kryptering, skriver IDG News. Presidenten uppmanade i sitt tal ledare it-företag och myndigheter att tillsammans göra det svårare för terrorister att använda tekniken för att fly undan rättvisan.

Läs också: FBI misstänks för tidigare attack mot Tor-nätverket

Exakt hur det samarbetet skulle se ut går Obama inte in på. Chefen för polismyndigheten FBI, James Comey, har tidigare efterfrågat en kraftigare debatt om krypteringen av kommunikation. Ur hans perspektiv kan det försvåra deras uppgift att hålla människor trygga.

Internet har blivit en nyckelplattform i kampen mot terrorism. It-företag och människorättsorganisationer har motsatt sig svagare kryptering med hänvisning till den personliga integriteten.