man

Spekulationerna har pågått en längre tid och ett flertal redaktioner har lagt mycket energi på att ta reda på vem Satoshi Nakamoto egentligen är. Dataexperter och kryptografer har granskats utan resultat. Men nu verkar det som att två av dem hittat guldet vid slutet av regnbågen.

Nu pekar både Gizmodo och Wired ut en helt okänd 44-årig affärsman som grundaren till kryptovalutan. 44-årige Craig Steven Wrigth ska alltså vara personen som ligger bakom något av det största som hänt finansvärlden i mannaminne.

I början av november fick Gizmodo en rad anonyma tips. Avsändaren sa sig känna till Satoshi Nakamotos verkliga identitet. Inte nog med det, dessutom sa hen sig också ha jobbat för honom.

”Jag har hackat Satoshi Nakamoto. Alla de här filerna är från hans företagskonto. Personen är doktor Craig Wright”

Filerna var en packe e-post som tillhörde en australiensisk akademiker, en dataingenjör och entreprenör med ett flertal doktorsexamen i ryggen. Att döma av hans Linkedin-sida planerar han att öppna världens första bitcoinbank. Han står också som vd för ett företag som fokuserar på alternativa valutor och nästa generations banksystem.

Läs också: Bitcoin nominerat till ”Nobelpriset” i ekonomi – men det finns ett stort problem

Kryptovalutan bitcoin presenterades för omvärlden i en uppsats 2009, signerad Satoshi Nakamoto. Sedan dess har resan varit en bergochdalbana. Värdet på valutan har skjutit i höjden och störtdykt om vart annat. Den har hyllats för att revolutionera banksystemet samtidigt som den anklagats för att bli ett verktyg för kriminella nätverk. Med tekniken bakom, blockchaintekniken, ser ut att vinna mark och flera storbanker världen över ser nu över hur den kan användas i deras egna system.

2009 var också första gången namnet Satoshi Nakamoto dök upp. Så vilka är då bevisen för att det verkligen är den anonyme affärsmannen som är geniet bakom den digitala valutan.

Så här med, ett eventuellt, facit i hand kan man se hur Craig Wright själv lagt ut små blänkare om pseudonymens sanna natur. Ödmjukhet tycks inte vara ett av hans karaktärsdrag och han beskriver han sig själv som världens främste it-expert. I ett blogginlägg skriver han:

”Jag kommer hitta lösningen på problem som ni inte ens tänkt på än och jag kommer göra det utan er eller statens tillåtelse. Jag kommer skapa saker som gör att era idéer misslyckas eftersom jag vägrar sluta producera. Jag kommer inte leva av eller acceptera bidrag och jag kommer inte erbjuda er våld. Ni, däremot, måste använda våld för att stoppa mig”.

Det bevisar förvisso i sig ingenting. Det kan däremot de hackade mejlen och dokumenten göra. Bland annat visar de hur Craig Wright redan 2008 hävdade att han var Nakamoto. Meddelanden som kommer från satoshi@vistomail.com har signerats med ”Craig…possibly”.

Ett mer övertygande bevis är då samma adress använts för att skicka mejl till tre av hans kollegor. Samma adress om också var avsändare för att kommunicera med tidigare användare och utvecklare av bitcoin. Mejlen innehåller förutom Craig Wrights signatur också ett telefonnummer som tillhör 44-åringen.

Gizmodo har varit i kontakt med Craig Wright. Först ville han inte prata om saken överhuvudtaget. När de konfronterade honom med innehållet i breven tycks han bli nervös men bekräftar att det är hans advokat, revisor och medarbetare som står som mottagare. Efter det svarar han inte på e-post eller telefon och hans Twitterkonto är privat.

Varken hans medarbetare, hans före detta fru eller hans nuvarande fru vill bekräfta att Wright är skaparen av bitcoin. Anställda på företaget där han är vd hindras av hans fru Ramona Watts att prata med reportern från Gizmodo.

Så varför valde han att gömma sig bakom ett annat namn? 2008 tog han för första gången upp idén med Dave Kleiman, en idé om en ny typ av elektroniska pengar. Men han behövde hjälp men att han behövde en bättre version av sig själv att klara av det. Långt senare när bitcoin exploderat skrev han återigen till sin vän:

”Jag kan inte göra den här Satoshi Nakamoto-grejen längre. De lyssnar inte längre. Jag är bättre som myt.”

Läs också: EU slår ner på bitcoin för att stoppa terroristers pengaflöden

Det hela låter som det är taget ur en spionhistoria. Hemliga mejl, uppgifter om stora mängder bitcoins som förvars i fonder i skatteparadis. Avtal kring innehav. Om de båda männen ska ha varit grundarna av bitcoin borde de sitta ansenliga summor. Varför riskerade då Dave Kleimans hus att pantsättas och varför dog han urfattig.

För Wrights partner i skapandets historia är en tragisk sådan. Den om en man som sedan en motorcykelolycka satt i rullstol, levde ett tillbakadraget liv, besatt av kriminalteknik. Dave Kleinman dog 2013, orsaken var infekterade liggsår.

Under gårdagen slog australiensisk polis till mot Craig Wrights hem och arbetsplats. Enligt polisen hade det inte med bitcoin att göra. Men någon form av skattebrott är troligen anledningen, då skattemyndigheten låg bakom razzian. Craig Wright tros ha brutit en ansenlig mängd bitcoin, närmare 1,1 miljoner, vilket motsvarar 450 miljoner dollar. Enligt experter kan ingen annan än skaparen själv ha kommit över sådana mängder.

I morgon delas Nobelpriset ut och Satoshi Nakamoto har figurerat i spekulationer för kommande pris, men är inte aktuell eftersom ingen vet vem han är. Nomineringen, som kom från en professor på UCLA, fick Craig Wright att gå i taket. Om Satoshi kunde tänka sig ett ekonomipris skulle omvärlden få veta det, ansåg han.

I ett kryptiskt blogginlägg från september skrev han:

”Det är en särskild makt och mystik över hemligheter. Kommer långsamt till insikten och förståelsen att inga hemligheter vara för evigt”.

Sagan fortsätter…