Pixel Vision är en handhållen emulator som påminner om den gamla Nintendo-konsolen Game Boy Advanced SP – fast den är helt gjord i trä. Nu har den svenskdesignade konsolen charmat Kickstarter.

Upphovsmannen är Love Hultén från Göteborg. Han har under de senaste åren uppmärksammats för sina stilfulla, handgjorda arkadmaskiner som sålts för höga priser och i mycket begränsade upplagor.

Läs också: Är Raspberry Pi-dödaren här? Pine A64 kostar en hundring och kan spela 4k-video.

– Det var när Nintendo kom som jag förstod hur fantastiskt det var med spel. Tidiga Nintendo-konsoler har varit min referens när jag tagit fram konsoler, och så hängde jag mycket på arkadhallarna när jag var yngre. Man kan säga att mina verk är en slags hyllningspjäser, jag vill ta tillbaka den här fysiska interaktionen som fanns då med stora knappar och joysticks, säger Love Hultén.

pixelvision
Love Hultén och Pixel Vision.

Intresset för retrospel mötte trähantverk och elektronik för tre år sedan när han började läsa på designhögskolan HDK i Göteborg. Vid sidan om skolprojekten stod Love Hultén i skolans verkstäder och snickrade på konsolchassin. Första framgången blev arkadkabinettet R-Kaid-42 (läs: arcade for two) som tog världens tekniksajter med storm våren 2013. Sedan dess har det rullat på med en lång rad spelmaskiner i trä.

– Jag är rätt ensam om det jag gör, det finns i princip ingen konkurrens. Därför är jag väldigt fri i den kreativa processen, det finns inget som berättar om vad som funkar och vad som inte funkar så jag får chansen att prova själv, säger han.

Pixel Vision är Love Hulténs första försök att nå en bredare marknad, och Kickstarter verkar ha nappat. Kampanjen tar slut ikväll och han har fått beställningar värda långt över de efterfrågade 400 000.

Konsolen är byggd i amerikansk valnöt och drivs av en Raspberry Pi A+ med ett DAC+-ljudchipp och har en 3,5 tums lcd-skärm. Den klarar av att köra emulatorer från de flesta av spelkonsolerna från 16-bitarseran och bakåt.

pixelvision2

Love Hultén själv var lite orolig inför kampanjen. Även om Pixel Vision är betydligt billigare än hans tidigare konsoler är prislappen på nästan 4 000 kronor långt över vad folk brukar betala på Kickstarter.

– Jag förstod ganska tidigt att min prislapp inte gör sig så bra på en sådan plattform. Men det visade sig att det ändå finns ett intresse och nu sitter jag här med en lyckad Kickstarter-kampanj och en start på 150 ordrar vilket är jätteroligt, berättar han.

Läs också: Varför är Raspberry Pi Zero så billig? Tack vare Google.

Men det har inte gått helt smärtfritt. I kommentarsfält och på forum har Love Hultén hånats för hur dyr konsolen är.

– Jag måste ändå säga att jag är chockad över all skit jag fått för Pixel Vision. Folk köper ju telefoner för 7000-8000 kronor, och det har de inget problem med, säger han.

Anledningen till att Pixel Vision är dyr är enkel menar han: allt görs för hand.

– Jag hade kunnat göra en betydligt billigare, industritillverkad variant, men då hade den sett helt annorlunda ut. Detaljer som gör konsolen till det den är idag hade gått förlorade, vilket hade lämnat oss med en konsol där funktion är i fokus. Och funktionsmässigt är Pixel Vision inte särskilt nyskapande, det finns redan billiga handhållna emulatorer, säger Love Hultén.

Den här gången har han åtminstone motbevisat kritikerna. Kampanjen har nått målet, och nu väntar många långa dagar i snickeriverkstaden.

– Det här är första gången som jag sätter mig ned med en lite större produktion. Så vi får se. Det kommer inte att bli några problem att leverera, däremot kommer det nog att bli väldigt många sena nätter, säger Love Hultén.