netflix

I Nordamerika står Netflix för ofattbara 37 procent av all internettrafik. Situationen är inte riktigt lika extrem i Europa, men streamingjätten lockar allt fler kunder. Men en ny algoritm som ska lanseras i vår kan hjälpa både företaget och tittarna.

Läs också: Här är anledningen till att Netflix inte låter dig kolla på serier offline

Idag anpassar Netflix videokvaliteten efter din internetuppkoppling, men nu ska de även börja ta hänsyn till materialet.

– Man borde inte använda lika många bits till My Little Pony som till The Avengers, säger Netflix algoritmchef Anne Aaron till Variety.

Olika filmer är helt enkelt olika krävande. Animerade filmer som My Little Pony täcker stora delar av skärmen med en enda färg, medan The Avengers pepprar rutan full med explosioner och specialeffekter. Den nya algoritmen kan anpassa varje enskild episod i en serie så att den tar minsta möjliga plats, och samtidigt får fullgod bildkvalitet.

Läs också: Olagligt att se på Dreamfilm och andra piratstreamar? Nu ska EU-domstolen avgöra det.

Det här ger två positiva effekter. Dels blir Netflix snällare mot de som har begränsad datatrafik eller kollar på mobilen, dels kan den med sämre uppkoppling se en stor del av utbudet i högre kvalitet. Båda är också viktiga steg för att kunna lansera tjänsten i fler länder.

Algoritmen ska börja tugga igenom Netflix katalog till våren, och förhoppningen är att den ska kunna sänka trafiken med upp till 20 procent.