mus

Det är inte så svårt att avslöja andras humör utifrån hur de beter sig. Men professor Jeffrey Jenkins kan se om du är arg, utifrån hur du rör datormusen. För arga människor har visat sig vara mindre precisa i sina rörelser, det har forskare på Brigham young university kommit fram till.

Tack vare tekniska framsteg kan Jeffrey Jenkins och hans kollegor nu samla in och behandla tillräckligt med data från markörer för att mäta avvikelser, som kan indikera användarens humör.

Läs också: Här är allt vi ville veta 2015 – Google avslöjar årets söktrender

”Med den här tekniken kommer webbsidorna inte längre vara dumma. Sajter kan gå längre än att bara presentera information, de kan känna av dig. De kan känna av inte bara vad du förser den med, utan också vad du känner”, säger Jeffrey Jenkins.

Men det gäller inte bara de som är arga. De kan också känna av frustration, förvirring eller sorg. Är en person upprörd eller förvirrad följer markören inte en rak, eller lätt böjd, linje. Istället är rörelsen hackig och häftig. Negativa känslor gör också att personen rör datormusen mer långsamt.

Forskningen, tror professor Jenkins, kommer att vara webbutvecklare till gagn. Möjligheten att mäta rörelsen och den känsla som uppstår gör att platser på sajten som orsakar ilska eller frustration kan förändras. Med andra ord, nu kan ansvariga veta precis när bägaren rinner över och du kastar upp händerna i luften och skriker rakt ut.

Läs också: Glöm Terminator – Elon Musks nya företag ska se till att robotarna är våra vänner

”Det har varit väldigt svårt att exakt peka ut när en användare blir frustrerad, vilket kan leda till att de inte kommer tillbaka till sajten. Möjligheten att känna av negativa känslor, gör att vi kan anpassa sajten så upplevelsen blir stressfri, eller för att erbjuda hjälp.

Just nu håller de på att förfina tekniken. Jenkins säger också att konceptet kan användas på mobilskärmar, där folk svajpar eller pekar för att ta sig fram på en sida.