1. Sakernas lokala internet

Alla våra supersmarta prylar behöver inte vara direktuppkopplade mot nätet jämt. Lampor, babymonitorer och element klarar sig lika bra med ett lokalt nätverk. Då slipper vi oroa oss lika mycket för alla säkerhetshål, samtidigt som det går att sänka fördröjningen och elförbrukningen.

Tekniken finns, och utvecklas ständigt. De senaste månaderna har vi sett en pytteliten sensor som inte behöver vare sig batteri eller sladd, och lokala nätverk som kommunicerar blixtsnabbt med hjälp av ljussignaler. Allt är bäddat för att kylskåpet ska snacka med ugnen utan att ta omvägen via en server i USA.
 

2. Våra prylar klarar sig själva

För 20 år sedan hade det låtit som science-fiction att alla bär omkring på en supersmart ai-assistent i fickan. Säga vad man vill om Siri, Cortana och Google Now men de börjar faktiskt bli riktigt smarta. Nästa steg är att de blir självständiga.

cortana

Det finns redan exempel. Cortana kan scanna av din mejlkorg, hitta en biobiljett och lägga in tiden i din kalender – en enkel, men smidig funktion. Våra prylar kommer snabbt att bli bättre på att sköta den sortens administrativa sysslor utan att vi behöver bry oss.

Läs också: Siri, Cortana och M. Varför vill alla ha en intelligent assistent just nu?

3. Alla ska in på blockkedjan

I september hände något som länge varit otänkbart: några av världens största banker satsade på bitcoin. Inte valutan förstås utan blockkedjan, tekniken som driver den. Blockkedjan har potential att bli ett snabbare, säkrare och inte minst billigare sätt att flytta pengar – Erik Zingmark på Nordea beskriver den som ”en lika stor förändring som att få från skrivmaskiner till datorer”.

2016 kommer blockkedjan att vara överallt. Tekniken kan gå långt bortom betalningstjänster och användas till alla typer av avtal – när du leasar en bil, skaffar bostadslån eller köper aktier. Det är ändå bara början, vem vet hur lång tid det tar innan allmänna val genomförs med hjälp av blockkedjeteknik?

Läs också: ”Som att gå från skrivmaskin till dator” – därför satsar svenska storbanker på bitcoin-teknik

4. Vi glömmer bort att vi har wearables 

Träningsarmband, smartklockor och kanske till och med smarta tatueringar blir en självklarhet – inte minst tack vare hajpen kring Apple Watch. Samtidigt ökar det skrala apputbudet och blir plötsligt användbart.

kroppsnära teknik
Foto: COM SALUD Agencia de comunicación (CC)

Om du är nyfiken på när det stora genombrottet kommer är det bara att iaktta brukarna. När du inte längre ser någon som exalterat visar att det går att spela en Flappy bird-klon på handleden, och istället suckar och låser upp bilen med klockan – då är framtiden här.

Läs också: Mät motionen och sänk premien – wearables blir nästa trend bland försäkringsbolag

5. Big data blir användbart på riktigt 

Vad är enorma mängder information utan ett sätt att analysera den? 2016 blir det mindre viktigt att samla in data när fokus hamnar på att utnyttja den vi redan har. I takt med att maskininlärning gör algoritmer smartare, och ny hårdvara gör dem snabbare blir big data också mer användbart – och mer värdefullt.

– Det inte big data som ger värde, det är algoritmer, som Peter Sondergaard på analysföretaget Gartner sa tidigare under hösten.
 

6. Spelet om den nästa miljarden intensifieras

Vare sig det handlar om soldrivna drönare, luftballong eller satellitnätverk så vill alla teknikföretag kopplade upp nästa miljard. Det vill säga alla människor i utvecklingsländer som fortfarande saknar tillgång till internet.

internetuppkoppling
Internetuppkoppling via satellit i Ghana. Foto: Kozuch (CC)

Samtidigt är siffrorna nedslående. Den senaste undersökningen av världens internetanvändare visar att tillväxten har saktat in rejält. Räkna med att Elon Musk, Mark Zuckerberg och Google gör allt de kan för att ändra på det – samtidigt som de breddar sin kundgrupp på köpet.
 

7. Nästan ingen köper en Oculus Rift, men det gör inget

Efter år av hajp är 2016 året när virtual reality-headsetten släpps på marknaden. Oculus Rift, Playstation VR och Steam VR får sällskap av augmenterad verklighet-kusinen Hololens. Kanske får vi till och med en glimt av vad Magic Leap egentligen jobbar på.

Men inte mycket tyder på att headsetten kommer att bli någon försäljningssuccé på bred front. De är dyra, ställer höga krav på hårdvaran och kommer till en början att ha ett väldigt begränsat och separerat apputbud.

Så nej, vr-headsettet blir inte årets julklapp 2016. Men nu när tekniken är färdig för lansering har utvecklarna börjar strömma till. Både startups, filmbolag och spelföretag som Electronic Arts, Starbreeze och Ubisoft har produkter på väg. Samtidigt kastar investerare pengar över branschen.

Läs också: Magic Leaps förstärkta verklighet ser galet cool ut i ny demo

8. Robotarna tar våra jobb, typ

Om 20 år kommer robotarna tagit över hälften av jobben i Japan, slog forskare nyligen fast. Men redan nästa år kommer de att blivit tillräckligt smarta för att börja knuffa in sig på arbetsmarknaden.

robots
Foto: Gordon Tarpley (CC)

Enligt en Gartner-rapport kommer robotar redan inom ett par år att skriva en femtedel av alla texter, vara fler än oss och dessutom bossa över tre miljoner mänskliga arbetare. Tänk Office Space möter Terminator.

Läs också: Så kommer robotarna ta över vårt samhälle, enligt ny prognos

9. Antivirusprogrammen tänker själva

Flera säkerhetsföretag och forskare jobbar på att ta fram säkerhetsprogram som på egen hand lär sig känna igen skadeprogram. Därför behövs inga uppdateringar, och risken för att nya angreppssätt tar sig genom försvaret minskar.

Forskare vid MIT har tagit fram en artificiell intelligens som är sylvass på att hitta tidigare okända malwareprogram. Qualcomms nya processor för mobiltelefoner lär sig känna igen ägarens beteende, och kan på det viset direkt upptäcka om någon hackat telefonen eftersom denne agerar ”fel”. Och Dell har börjat samarbeta med Cylance – ett företag vars algoritm kan räkna ut om ett okänt program är välvilligt eller innehåller skadlig kod.

10. Drönare blir användbara

Amazon, Google och så förstås det finska postväsendet – alla satsar de på drönarleveranser. Tekniken är redan här, det stora hindret, åtminstone i Sverige, är lagstiftningen som halkar efter.

Stockholms handelskammare gick i våras ut med att de vill att Sverige ska bli ett föregångsland. Men då måste lagstiftarna se till att Bromma flygplats inte behöver stänga varje gång någon beställer en flyglevererad pizza.

Läs också: Stockholm ska bli huvudstad för drönare - då måste reglerna ändras