1. Du kan flyga med jetpacks

"Jetpacks är bara för actionfilmer, de kommer aldrig bli verklighet", sa en massa negativa tråkmånsar. Schweizare Yves ”Jetman” Rossy har gång på gång motbevisat alla dessa bakåtsträvare.

2. Du kan översätta skyltar i realtid

google

Vilse på semestern? Slå på Google translate-appen, rikta mobilkameran mot en skylt och voilà – en översättning! Babelfisken från Liftarens guide till galaxen har blivit verklighet, men i form av en app istället för ett djur.

3. Du kan 3d-printa din egen robothand

hackberry

En mobiltelefon och en 3d-skrivare är allt som behövs för att bygga robothanden Hackberry. En gör det själv-protes eller en rolig leksak – välj själv. Förresten kan du 3d-printa nästan vad som helst. Bara det är ett solklart tecken på att framtiden är nu. 

4. Du kan ha en personlig ai-assistent i fickan

cortana
Cortana. Foto: Bhupinder Nayyar (CC)

Hej M, kan du boka biljetter till Star Wars, tack? Vi har alla en artificiell intelligens i fickan som lär sig nya saker nästan varje dag.
 

5. Du kan (snart) åka hooverboard iförd power laces

nike

Tillbaka till framtiden 2 hade rätt i mycket (förutom flygande bilar), och snart är den viktigaste kombon klar. Nike har tagit fram Marty McFlys självknytande sneakers Power Laces som ska släppas nästa år, och flera hooverboardentusiaster har visat precis hur opraktisk den uppfinningen är – men den finns!
 

6. Du kan köpa en dator som kostar mindre än en fika 

rasp

40 spänn för en fullt fungerande dator? På 90-talet hade de tagit dig för en häxa och bränt dig på bål om du påstod något så korkat. Men här är Raspberry Pi Zero som bokstavligt talat är billigare än en hallonpaj.
 

7. Du kan köra bil med tankekraft

bil
Världens första tankestyrda bil? Foto: Nankai University.

Självkörande bilar är redan passé. Kinesiska forskare har tagit fram en bil som går att styra bara genom att tänka. Enda problemet är att de måste få folk att sluta tänka elaka tankar om sina medtrafikanter innan den är riktigt användbar.
 

8. Du kan koppla upp dig mot internet med en lampa

lampa

Snart kan du föra över filer blixtsnabbt med hjälp av dina lampor. Teknik, som kallas lifi, är 100 gånger snabbare än ett vanligt wifi-nätverk och flera företag håller på att lansera lösningen. Den enda nackdelen är att lifi bara funkar om det är fri sikt till närmaste ljussändare, men å andra sidan är kopplingen hundra procent sladdlös.
 

9. Du kan spela Minecraft på vardagsrumsbordet

minecraft

Virtuell och augmenterad verklighet är redan här och utbudet av headset kommer att explodera nästa år. Vad sägs om att utforska grottsystem med Oculus Rift eller spela Minecraft på vardagsrumsbordet med Microsofs Hololens?

10. Du kan beställa något på nätet och få det levererat med drönare

amazon

Okej, vi ligger lite efter i Sverige men Finland och Australien är redan där. Personliga postleveranser med drönare är bara några regeländringar bort, och Amazon, Google och Walmart ligger i startgroparna. 

3 saker som saknas för att framtiden ska vara här på riktigt

1. Vi har fortfarande inte koloniserat Mars

mars

Det är illa nog att vi inte kan resa i överljushastighet till andra galaxer, men att vi inte ens satt en fot på Mars? Oacceptabelt. Det finns ingen rimlig framtidsvision där mänskligheten inte koloniserat åtminstone en planet till. Nasa har visserligen nyligen spikat en plan för hur det ska gå till, och Mars One letar frivilliga för en livslång expedition men båda delarna känns fortfarande långt borta.
 

2. Vi har fortfarande svårt att bygga robotar som kan öppna dörrar

robotar

Robotar blir smartare och dugligare. Men när världens skarpaste robothjärnor samlades för Darpas årliga robotutmaning blev det pinsamt uppenbart hur långt ifrån en robotapokalyps vi är. Dörrar, mjukt underlag och inte minst trappor tar kål på robotar snabbare än kvickt. Det har gått så långt att forskare vid Georgia Tech börjat utveckla en metod för att robotar ska falla mjukare (för det går ju inte att få dem att sluta trilla) bara så att det inte ska bli så himla dyrt för tillverkarna när de slår sönder sig stup i kvarten.
 

3. Vi skickar fortfarande löjligt många mejl

vr
Vi kan uppfinna virtual reality, men inte sluta mejla?

Trots att de varit med sedan den digitala stenåldern är mejlen fortfarande vårt favoritsätt att kommunicera online. I den senaste upplagan av Svenskarna och internet uppgav 94 procent att de läser och skriver mejl varje vecka där ligger Facebook, Snapchat och Twitter i lä. För att inte tala om hologramchatt, virtual reality-fester eller drönarpost. Nej, mejl kan omöjligt vara framtidens bästa kommunikationsmedel.