dator

Statlig censur kommer att bli lättare att upptäcka och kringgå tack vare en ny felkod. Om du försöker surfa in på en sajt som blockeras på grund av en statlig reglering kommer webbläsaren att visa det genom felkod 451.

Läs också: Google kunde inte hålla sig borta från Kina – här är nya planerna

En felkod är meddelandet du får när en sajt inte laddas. Den mest kända är error 404, som betyder att webbsidan inte kan hittas. Tidigare har statlig censur fallit under felkod 403 som i princip betyder ”du har inte rätt att läsa sidan” – en bred förklaring som lika gärna kan betyda att du har fel inloggningsuppgifter som att myndigheterna blockerar sajten.

Tack vare felkod 451, som givetvis hämtar namnet från Ray Bradburys bok Farenheit 451, blir det lättare att veta när det faktiskt rör sig om en blockering. Och därigenom får användaren en tydlig antydan om att det är läge att starta Tor-webbläsaren eller använda en vpn-tjänst för att nå målet.

Läs också: Kina skärper internetcensuren ytterligare

Beslutet har fattats av IETF, en löst sammansatt organisation som bestämmer vilka teknikstandarder som ska användas på nätet.

Men det är ingen helt säker lösning. Ett totalauktoritärt land kan välja att blockera även 451-varningen, men det kan vara ett verktyg i länder som väljer att stoppa en viss typ av innehåll.