Den 20 december 1990 publicerade Cern-laboratoriet i Schweiz världens första hemsida: en guide till hur du använder internet och startar din egen server.

Vetenskapsmannen Tim Berners-Lee skapade World wide web 1989, och året därpå var han redo att visa upp den allra första hemsidan. Vid det laget hade han uppfunnit protokollet http, språket html och den första fungerande webbläsaren – som även den hette World wide web.

next
På sin Nextcube laddade Tim Berners-Lee upp världens första hemsida. Notera varningslappen på datorchassit. Foto: coolcaesar (CC).

Till en början var sajten inte speciellt world wide, utan bara tillgänglig för forskare på Cern. Först i augusti 1991 blev Tim Berners-Lees guide till www tillgänglig världen över.

Läs också: Tim Berners-Lee: Det öppna nätet är hotat

Det finns inga bilder kvar av originalsajten, och den uppdaterades ständigt den första tiden. Men det finns en bevarad version från 1992 som går att hitta här.

Tim Berners-Lee själv fortsätter än i dag att driva på utvecklingen av internet som ledare av World wide web consortium. Hans kärnfrågor är och förblir nätneutralitet och ett öppet, ocensurerat internet.

hemsida
Världens första hemsida.