Under en period såg det mörkt ut för Elon Musks rymdäventyr SpaceX och målet att få bärraketen Falcon 9 att återvända till jorden helskinnad. Misslyckade uppskjutningsförsök och så konkurrenten från Jeff Bezos, Blue Origin som snuvade dem på segern genom att få tillbaka raketen New Shepard i ett stycke.

Läs också: Blue Origin spöar Spacex – sköt upp världens första återanvändbara rymdraket

Med det brydde sig inte forskarna och ingenjörerna på SpaceX det minsta om. Glädjen visste inga gränser när det stod klart att Falcon 9 landat helt intakt på landningsplatsen vid Cape Canaveral i Florida. Vilket inte är så konstigt när man ser tillbaka på året som gått. Två gånger har landningsförsöken misslyckats och raketen kraschat i havet. Vid det tredje försöket exploderade raketen redan vid start.

Men skam den som ger sig, nu har de lyckats. Som sagt var de inte först, men ingen har lyckats landa en raket som färdats så långt ut i rymden tidigare. Dessutom hade Falcon 9 med sig elva satelliter som skulle placeras i omloppsbana runt jorden. Det är också en viss skillnad på de två raketerna, SpaceX variant är byggd för att nå längre ut i rymden och i högre hastighet, vilket inte New Shepard är. Så även nattens lyckade landning har förtjänat äran att kallas historisk.

Läs också: Verklighetens Star Wars? Nasa har hittat en jättelik ljussabel i rymden

I dag fungerar det så att bärraketen antingen förstörs eller lämnas kvar när den har gjort sitt. De två lyckade landningarna visar att rymdresor nu kan vara på väg att förändras.

Sedan de två misslyckade landningsförsöken har SpaceX gjort vissa förändringar. Den första är att de flyttat landningsplatsen till fast mark, till pontoner i havet. En betydligt större förändring är en uppdaterad version av Falcon 9, som informellt fått namnet Falcon 9 v1.1 Full Thrust. Raketens struktur har modifierats och motorn fått en uppfräschning, vilket ska ger mer drivkraft, skriver The Verge.