mobil

Lösenord kan vara ett riktigt huvudbry, lätta att komma ihåg betyder ofta lätta att komma åt och vice versa. Ny teknik har öppnat för andra sätt att logga in, men lösenordet hänger kvar. Nu tar Google ett steg mot att göra sig av med dem, en gång för alla, skriver PC Mag.

Läs också: Har du handlat på Amazon? Dags att byta lösenord.

En liten grupp användare ska få testa ett sätt att logga in på sina konton utan lösenord. Som en av Googles talespersoner sa: pizza, password och 123456 – era dagar är räknade. Det nya systemet låter användaren verifiera sin identitet via sin smartphone, enligt en användare på Reddit som var först med att plocka upp testet.

Man går till sitt konto som vanligt och skriver in sin e-postadress, men skippar lösenordet. Istället skickar Google en hemlig kod och ber dig kolla din telefon. Där ska det dyka upp ett meddelande som frågar om du försöker logga in. Vet du med dig att du vill logga in, och det inte är någon annan som luras, så svarar du ja och anger koden. Inloggat och klart.

Testet genomförs i både IOS och Android och det går att logga in med lösenordet under testperioden. Med detta inloggningssätt hoppas man kunna skydda konton från phishing-attacker där användaren luras att ovetande lämna ifrån sig uppgifter om sig själva till hackare.

Läs också: Två år gamla bakdörrar i Junipers brandväggar gör dem vidöppna för attacker – ingen vet varför

Google är inte ensamma, även Yahoo har försett sina appar med nya autentiseringssystem. De använder en pushnotis för att verifiera användaren. Men till den dagen vi kan skippa lösenorden. Kom ihåg: använd inte samma till alla, byt med jämna mellanrum och håll er undan från 123456, bara låt bli.