Windows 7

Microsoft gör allt för att locka över kunderna till Windows 10, men företagets marknadschef Chris Capossela går ett snäpp längre i Windows Weekly. Om du använder Windows 7 gör du det ”på egen risk”, säger han.

Under intervjun lyfter Chris Capossela flera underliga problem med Windows 7, skriver Forbes. Nya spel, som Fallout 4, riskerar att inte fungera, din nya skrivare kanske inte är kompatibel med operativsystemet och säkerhetsproblem kan hopa sig.

– Vi ligger på våra mjukvaru- och hårdvarupartners för att de ska bygga nya grejer som drar nytta av Windows 10, och självklart gör det de gamla grejerna riktigt dåliga – för att inte nämna virus och andra säkerhetsproblem. Så vi försöker verkligen få folk att välja Windows 10, säger han.

Läs också: Microsoft tar i med hårdhandskarna för att fler ska byta till Windows 10

Scenariot är aningen långdraget. Det finns än så länge få tecken på att vare sig spel eller hårdvara börjar slopa stödet för Windows 7, och Microsoft själva kommer att fortsätta släppa säkerhetsuppdateringar åtminstone fram till 2020.

Microsoft har redan använt tjattaktikten, och kommer inom kort att börja lägga in Windows 10 som rekommenderade uppgraderingar för alla befintliga privatkunder. Chris Capossela medger att de går hårt åt, men tillstår att användarna behöver lite hjälp på traven.

– Vi måste hitta rätt balans, men vi vet också att det finns massor av folk som skjuter saker framför sig som, ärligt talat, behöver något av en knuff, säger han.

Vid årsskiftet hade Microsoft lyckats knuffa över 164 miljoner kunder till Windows 10, enligt de senaste siffrorna från analysföretaget Net Applications som IDG News tagit del av. Fortfarande en bra bit ifrån den miljard användare som Microsoft vill ha till 2018.

Läs också: Windows 10 för företag - bra eller dåligt?