Scotty till undsättning, tack. När Star Treks-skapare Gene Roddenberrys förlorade textdokument återställdes krävdes teknik som skulle gjort Starfleets ingenjörer stolta.

Gene Roddenberry var en flitig datoranvändare som gick bort redan 1991. Men långt senare upptäcktes att han lämnat efter sig ett par kartonger fulla med stora, gamla disketter. Totalt hittades runt 200 stycken, de flesta av dem 5,25-tumsdisketter med imponerande 160 kilobyte lagringsutrymme.

star trek disketter

Men det är inte helt lätt att läsa sådana klenoder idag. Även om någon hittar en 5,25-tumsläsare går det verkligen inte att ansluta dem via någon usb-port – och filerna är inte gjorda för att läsas i dagens operativsystem.

Rodenberrys dödsbo känner till två specialbyggda datorer som han brukade skriva på, men vid det här laget var de inga alternativ. Den ena hade sålts i en välgörenhetsauktion, den andra vägrade starta.

Dödsboet gav sig inte så lätt. Istället kontaktade de Drivesavers Data Recovery som fick det otacksamma uppdraget att försöka läsa filerna.

Läs också: Google har byggt en fullt fungerande Star Trek-kommunikator

Företagets chefsingenjör Mike Cobb säger att ett fåtal av disketterna var Dos-formaterade och lätta att återställa så fort de hittat rätt diskettläsare. Merparten var däremot formaterade för operativsystemet CP/M (Control Program for Microcomputers) som dog ut under det tidiga åttiotalet.

– Vi blev faktiskt tvungna att räkna ut hur vi skulle kunna läsa de äldre disketterna rent fysiskt. Problemet var CP/M och sättet filsystemet i sig var skrivet på, förklarar Mike Cobb för PC World.

Mike Cobb
Mike Cobb och Jim Wilhelmsen från Drivesavers Data Recovery med Gene Roddenberrys dator samt disketterna de hade i uppdrag att återställa.

Det blev ett långdraget detektivarbete för att lista ut hemligheten. Det tog Driveservers ingenjörer tre månader bara att rekonstruera filsystemet och en ordbehandlare som kunde läsa texterna.

För att göra saken än värre var disketterna inte i något toppskick. De hade trots allt legat i ett par skolådor i åtminstone 20 år. Ett 30-tal hade djupa hack i magnetskivan. Lyckligtvis hade de flesta av skadorna skett på oskrivna ytor, och Mike Cobb uppskattar att de lyckats återställa 95 procent av materialet.

Samtidigt som ingenjörerna kämpade med disketterna och det uråldriga operativsystemet behövde säkerheten hålla hög nivå. Ingen utomstående skulle få veta Gene Roddenberrys hemligheter.

Läs också: Äntligen! Efter tio års uppehåll blir Star Trek tv-serie på nytt.

Dödsboet skickade bara över ett par disketter åt gången till Drivesavers, och varje bunt levererades personligen. Textfilerna som utvanns behövde konverteras till Word-format så att de anhöriga skulle kunna läsa igenom dem, och det var ett uppdrag som Mike Cobb fick göra personligen, så att ingen annan skulle kunna slänga ett öga på Star Trek-skaparens ord.

Allt som allt fick de ut två-tre megabyte data. Det låter löjeväckande lite, speciellt med tanke på att det tog ingenjörerna uppåt ett år. Men textfiler från åttiotalet är små och allt sammantaget blev det en ordentlig mängd text.

Gene Roddenberry

Så vad finns bland Gene Roddenberrys försvunna dokument? Manus till oinspelade Star Trek-avsnitt? Ritningar på framtidens transportmedel? Vulkansk filosofi?

Vi har ingen aning.

Mike Cobb håller tyst om det, och Roddenberrys dödsbo säger till PC World att de inte tänker kommentera på vad som står i dokumenten eller huruvida de kommer att släppas för allmänheten.

Men 2016 fyller Star Trek faktiskt 50 år. Vore det inte en fin present till fansen att dela med sig av skaparens ord?