Alcatel

Diskussionerna om en sammanslagning av de två företagen har pågått sedan i våras. 15 april bekräftade Nokia att de avsåg att lägga ett bud franska Alcatel-Lucent på 145 miljarder kronor, eller på samtliga aktier i det konkurrerande företaget. Budet var villkorat till 50 procents anslutning. Ett interimsresultat från franska börsen visar Nokia fått in närmare 80 procent av aktierna och nu anser företaget att budet är genomfört.

Läs också: Kan finska utvecklare rädda svenska it-branschen?

Och nu vill Nokia agera medan järnet är varmt. Redan nästa vecka ska de båda företagen börja slå ihop sina verksamheter. Köpet kommer stärka telekomtillverkarens position gentemot Ericsson och kinesiska Huawei. Detta på en marknad där tillväxten är begränsad och hård konkurrens pressar priserna, skriver Reuters.

Formellt går inte affären i lås förrän senare i år, vilket väntas ske under första kvartalet. Men med start 14 januari kommer de erbjuda en end-to-end portfölj som enligt ett pressmeddelande ska möta deras globala kunders behov.

Affären väntas bli den största i finsk företagshistoria. Men sammanslagningen har väckt oro över de anställda i Finland och deras ställning i den nya organisationen, skrev Hufvudstadsbladet i december. Företagets vd, Rajeev Suri, sa då att det kommer bli nedskärningar, men hur de kommer att se ut var för tidigt att säga.

Läs också: IDC: ”Windows-telefoner kommer aldrig bli något”

Det han ändå sa var att Finland kommer att var ett av Nokias viktigaste centrum för forskning och utveckling. Landet utgör enligt honom kärnan i utvecklingen av nästa generations 5G-nät.