halow

Wifi Alliance har till sist klubbat en ny nätverksstandard för internet of things. Halow drar mindre ström, och har längre räckvidd än dagens wifi.

Wifi-standarden Halow, eller 802.11ah som den egentligen heter, använder 900 MHz-bandet, istället för dagens wifi som ligger på 2,4 GHz. Den lägre frekvensen gör dels att det blir lättare att tränga igenom väggar, dels att räckvidden är nära på dubbel mot dagens wifi – upp till en kilometer i bästa fall.

Nackdelen är förstås att hastighet blir lidande, men å andra sidan klarar sig många uppkopplade prylar med begränsad bandbredd. Maxhastigheten ligger på blygsamma 18 Mbps.

Läs också: 10 tekniktrender vi kan vänta oss under 2016

Produkter som använder Halow kommer att dyka upp på markanden inom kort, men det kommer att dröja till 2018 innan Wifi Alliance har ett ordentligt certifieringssystem på plats.

Rent praktiskt kommer det att behövas en ny router hemma för att använda prylar som kommunicerar via Halow. Men enligt Wifi Alliance, där över 700 företag ingår, kommer många av framtidens routrar få stöd både för det nya 900 MHz-bandet och för de äldre banden på 2,4 respektive 5 GHz.