Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg.

Virtuell verklighet, big data, Internet of things. Många områden har potential att utvecklas rejäl det kommande året. Inte minst artificiell intelligens. På universitet och i forskningslabb har ingenjörer i flera år filat på nya superdatorer som kan assistera oss. Nu lägger Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg sitt strå till stacken genom 2016 års nyårslöfte – att bygga ett AI-system som ska hjälpa honom i hans vardag.

”Jag ska börja med att utforska tekniken som redan finns. Sen ska jag lära den att förstå min röst för att kontrollera allting i vårt hem: musik, lampor, temperaturen och så vidare. Jag ska lära den att släppa in mina vänner genom att titta på deras ansikten när de ringer på dörrklockan”, skrev Mark Zuckerberg i ett inlägg på Facebook häromdagen.

En kul grej kan tänkas, men en grej som faktiskt kan lyfta industrin. Facebook och Mark Zuckerberg är tungviktare och vad de gör påverkar andra aktörer. En väckarklocka för branschen säger Patrick Moorhead, analytiker på Moor Insight & Strategy till IDG News.

Och en väckarklocka är precis vad företagen behöver, tycker även Fredrik Heintz, docent i datalogi och ordförande i Svenska AI-sällskapet.

Läs också: 10 tekniktrender vi kan vänta oss under 2016

– Svenska företag ligger efter och antingen hoppar de på nu, eller så. Ja, så hamnar vi efter, säger han.

Att Mark Zuckerberg väljer att satsa på artificiell intelligens tror han visar att intresset för tekniken inte längre bara finns hos några få specialister. Nu ser vi istället hur smart teknik flyttar in i våra hem. Och att ny teknik gör nytta i hemmet är en klassisk idé för att något ska slå.

– Ta det här med robotdammsugare, en nisch man har hittat som funkar redan i dag. Jag tror att det kommer att bli fler sådana lösningar, där man kan göra vardagen lättare, säger Fredrik Heintz.

Mark Zuckerbergs AI-system ska inte bara vara en hjälp vardagen, utan även i jobbet. Planen är att använda systemet för att bygga tjänster.

”På jobbfronten ska den hjälpa mig att visualisera data i VR för att hjälpa mig att bygga bättre tjänster och på ett mer effektivt sätt leda min organisation.”, skriver Mark Zuckerberg i sitt inlägg.

En fråga är om tekniken kommer växa fram inom Facebook-organisationen eller kanske i ett helt nytt företag.

– Robotik är inte direkt deras kärnområde, men de köpte Occulus Rift som jobbar de med vr-teknik. Min gissning är att Facebook utforskar hur man kan visualisera information. För de har otroliga mängder information om oss användare. Att navigera och hitta relevant information är en viktig del, säger Fredrik Heintz.

En intressant aspekt med utvecklingen av AI och robotar är möjligheten att påverka utan att närvara. Internet of things kan koppla upp hemmets alla prylar. Här blir istället alternativet att en robot interagerar med prylarna hemma. Som exempel nämner Fredrik Heintz försök i hemtjänsten där en robot, surfplatta på hjul, låter en sköterska interagera på distans och kan se om en person tagit sin medicin och om det finns mat i kylen.

Läs också: Här är personerna som satte färg på 2015

Kortsiktigt tror han att det är bilbranschen och de självkörande bilarna som ligger närmast till hands att förändras. Något som han också tror antagligen kommer att leda till nya affärsmodeller.

– Det som är intressant i dag är att tekniken har blivit tillräckligt mogen för att börja att användas i stor skala och i vardagen. Utmaningen nu ligger i att kombinera tekniska lösningar med frågor kring juridik, integritet, säkerhet och interaktion. Diskussionen har funnits men nu har den lyfts till en allmän nivå, det är bra att det blir en bredare diskussion, säger han.

Farhågorna om ett allvetande och allrådande AI-system ger han inte mycket för, liksom andra forskare på området. Vid en konferens nyligen talade IBM:s Guru Banavar om framtidens kognitiva assistenter, han är också ansvarig för superdatorprojektet Watson.

- I många fall låter det som om det skulle finnas ett AI-system i framtiden. Men precis som det finns många olika människor tror jag på en framtid med många olika AI-system. Vidare tror jag att de kommer vara mer som Watsons kognitiva assistent, snarare än helt fristående system. Några kan vara mer vänliga, andra mindre, precis som för människor, säger han.

En utmaning han ser i utveckligen av AI-system är svårigheten att specificera exakt vad vi vill ha ut av dem. En fråga som lyfts är: har vi bara en chans? Forskning handlar om att leta sig fram. Tänk då om forskningen lyckas skapa ett AI-system och det är feldesignat, skulle det då kunna få negativa konskvenser för oss? Genom att ha många olika system tror han att riskerna vid en felaktig design skulle minska.

– Som jag ser det och det jag tycker är intressant i framtiden är hur
människor tillsammans med kognitiva kompanjoner kommer att fungera och
interagera, säger han.