hockey

Hösten 2007 drev Linus Sandberg en supportersajt för hockeyklubben Södertälje SK. Den 20 oktober spelade laget borta mot Djurgården och en av besökarna klistrade in en länk i sajtens chattfönster.

Via den kunde man, utan inloggningsuppgifter, kringgå C Mores betalvägg och se matchen gratis på streamingtjänsten. Linus Sandberg säger att han inte ens klickade på länken själv, däremot lade han upp den på sajten som ett tips till sina läsare.

Det blev starten på en åtta år lång rättstvist som avgjordes i Högsta domstolen i mellandagarna. Idag är Linus Sandberg dömd av tre instanser och skyldig att betala drygt 70 000 i böter, skadestånd och rättegångskostnader.

– Det började som ren otur egentligen. Det var någon som skickade ett anonymt tips till C More om att jag lagt upp länken. Sedan övervakade de min sida och samlade in bevis under några dagar. Sedan kontaktade de mig och bad mig att ta bort länkarna, berättar Linus Sandberg för IDG.se.

Under den tiden hade han dessutom lagt upp en likadan länk till ytterligare en match. Först sa han okej till kravet. Fast under natten grubblade han över situationen. Det han gjort var väl inte annorlunda än vad Google gör när de tillhandahåller länkar? Kort därefter skrev han ett brev till C More och deklarerade att han ändrat sig: länkarna blir kvar.

Läs också: EU-toppar: ”Nu gör vi om upphovsrätten på nätet”

– Det var inte jag som gjorde själva intrånget och gick förbi någon betalvägg. Jag kopierade bara en okrypterad länk från en chatt som någon annan tagit fram. Det kändes konstigt att man skulle kunna bli fälld för en sådan sak, säger han.

C More hade en annan syn på saken.

– Det är inte lagligt att göra inbrott hos någon bara för att man kan ta sig in genom ett olåst källarfönster, säger Johan Cederqvist som är programchef för C Mores sportsändningar.

Tv-bolaget ansåg att Linus Sandberg begått upphovsrättsintrång genom att publicera länkarna. Efter att han trots flera uppmaningar vägrat ta bort dem – och begärt att få betalt för att göra det – polisanmälde C More och den sju år långa rättsprocessen tog sin början.

– Vi har vissa skyldigheter mot våra partners. Vi måste agera på sådana här saker om vi inte kan lösa det, säger Johan Cederqvist.

Samtliga rättsinstanser har sedan dess dömt Linus Sandberg. Ett förhandsutlåtande från EU-domstolen har också hämtats in och gjort att rättsprocessen dragit ut på tiden. Men han har inte dömts för något upphovsrättsintrång på själva sändningarna.

Som Högsta domstolen resonerar kan sändningarna av hockeymatcherna nämligen inte anses ha en egen verkshöjd. Detta eftersom någon annan skulle kunna sända samma bildmaterial, det är alltså inget eget unikt verk.

”Kommentatorernas, bildproducenternas och kameramännens arbete har i huvudsak styrts av händelserna i matchen. Även med beaktande av att det har funnits vissa valmöjligheter vid det närmare utförandet, och att utsändningarna innehållit enstaka så kallade grafiska inslag, kan det inte anses att resultatet framstår som en egen intellektuell skapelse”, skriver Högsta domstolen.

Läs också: Hoppsan! Netgear råkar visa bästa sättet att fildela piratkopierad film

Enligt Johan Cederqvist på C More var det på grund av frågan om verkshöjd som de ville ha ett avgörande i Högsta domstolen. Hovrätten hade nämligen slagit fast att en sportsändning inte kan ha egen verkshöjd. Högsta domstolen säger däremot att de kan ha det – men att hockeysändningarna i fråga inte hade det.

– Jag tycker att det är ett bra besked. Det ger oss svart på vitt att sportsändningar kan ha verkshöjd. Däremot förklaras det inte varför de här fyra matcherna inte skulle omfattas av det och det tycker vi är väldigt märkligt, säger Johan Cederqvist.

Linus Sandberg å sin sida är nöjd över att Högsta domstolen inte ansåg att han begått upphovsrättsintrång.

– Det var ändå skönt att den delen inte gick igenom, säger Linus Sandberg.

Om de hade gått igenom hade straffet kunnat höjas ordentligt. Istället har både hovrätten och Högsta domstolen sänkt de dagsböter som tingsrätten utdelade. Dessutom har de avslagit C Mores krav på 1,25 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Istället har Linus Sandberg dömts för att han inskränkt på reprisrätten, eftersom C More har ensamrätt om att återsända bilderna som ingår i tv-sändningarna – men om man klickade på en länk på supportersajten kunde man komma åt dem.

– Jag accepterar straffet även om jag inte tycker att det är rätt. Om jag är fälld för det här borde det betyda att Google som indexerar massa bilder utan att fråga om lov också ska bli det, menar Linus Sandberg.

Läs också: Dömd för piratkopiering – tvingas betala med 200 000 tittare på Youtube

Under de år som rättsprocessen pågått har han legat lågt med sin inblandning. Bara den närmaste kretsen har vetat om vad han blivit misstänkt och dömd för. Men när domen kom förra veckan bestämde han sig för att tala ut om sin situation i ett Facebook-inlägg.

Några 70 000 kronor har han inte, men efter inlägget har några vänner startat en insamling för att hjälpa honom att betala. Hittills har de samlat in en bit över 15 000 kronor.

– Det har varit ett väldigt stort intresse och stöd. Människor från Australien, USA och Danmark. Det är imponerande att folk är så snälla, säger Linus Sandberg.

Ångrar du idag att du inte bara tog bort länkarna?

– Ja, så klart, med facit i hand. Man skulle inte vilja ha det här över sig. Samtidigt är det bra att det blev prövat. Det är lite jobbigt bara att jag som privatperson ska behöva ta smällen. Jag har lagt ned hundratals timmar privat, tagit ledigt från jobbet och nu får jag böter.