Förra året stod tre före detta Googleingenjörer på elektronikmässan CES och presenterade en surfplatta som var snarlik Windows Surface. I år är de tillbaka med både minidator och uppdaterat operativsystem. Redo att ta Android till pc och Mac.

Från och med 12 januari finns Androidvarianten Remix 2.0 tillgänglig för nedladdning och den är dessutom gratis. Liknande system har funnits tidigare, men denna gång liknar det hela mer den bekanta skrivbordsmiljön, rapporterar flera medier och bloggar.

Läs också: Så räddades Star Trek-skaparens okända ord från en kartong gamla disketter

Skillnaden är att de tidigare har kört Googles plattform inuti det existerande operativsystemet. Upplevelsen och gränssnittet har således varit den samma som på en surfplatta, skriver flera medier och bloggar. Remix OS ersätter istället Windows eller OS X, skriver Cultofandroid. När du öppnar en app kommer den inte ta upp hela skärmen utan i ett eget fönster precis som vilket annat program i datorn. Vilket betyder att du kan använda flera Androidappar parallellt.

Remix OS

Operativsystemet kräver ingen egen enhet utan kan laddas ner på en USB-sticka och pluggas in i mer eller mindre vilken hårdvara som helst. Minikraven för att det hela ska fungera är stickan stödjer FAT32-format och har minst 8GB i minne, skriver The Next Web. Tack vare samarbetet mellan Jide och Android x86-projektet går den att köra på alla enheter som har en Intel- eller AMD-processor.

Särskilt för nystartade företag och mindre aktörer kan detta underlätta, då de inte blir beroende av en egen dator för att skapa, spara och hantera data, säger ägarna i ett uttalande. Men Jide erbjuder också en minidator till försäljning, en Remix Mini, där operativsystemet finns tillgängligt. Prislappen är på ungefär 600 kronor.

Läs också: Windows 95 lever än! – som operativsystem på Nintendo 3DS

I dag bygger Remix 2.0 på Android Lollipop men en uppdatering till Marshmallow är på gång. Och så även en hårdvaruuppdatering.

Mycket har hänt sedan trion bakom Jide presenterade sin surfplatta förra året. Inte minst har de en oerhört lyckad Kickstarterkampanj i ryggen. När de körde igång projektet i juli förra året bad de om 50 000 dollar. Det målet klarade de på en timma. En månad senare hade de 1,6 miljoner på kontot. Intresset är onekligen rätt stort.

Läs också: Windows lyfter Chrome OS.