Åsa-Nisse
Åsa-Nisse: Välkom to Knohult.

I februari 2012 gjorde holländsk polis ett tillslag mot torrentsajten Swepiracys servrar. Kort därefter greps en nu 24-årig man från Östergötland misstänkt för att ha drivit trackern. Han krävs nu på nära 25 miljoner kronor i skadestånd.

Under torsdag förmiddag möttes parterna i Norrköpings tingsrätt, men det blev inga långvariga förhandlingar. Fallet sköts upp efter att åklagarsidan blivit tvungen att lägga till ny skriftlig bevisning i sista stund – och efter att Rättighetsalliansen lämnat in ett skadeståndskrav på nästan 25 miljoner kronor.

Det pågår två parallella mål mot 24-åringen. Ett brottsmål som åklagaren driver, och ett skådeståndsmål som drivs av Rättighetsalliansen som företräder en rad filmbolag. Båda ska avgöra samtidigt. I skadeståndsmålet vill Rättighetsalliansen ha 24,9 miljoner kronor i ersättning för att 24-åringen möjliggjort att filmen Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult fildelats.

Läs också: Spred Åsa-Nisse-film - döms till 90 timmars samhällstjänst

Den åtalade mannen medger att han haft en viss inblandning i Swepiracy, men säger sig inte ha gjort något brottsligt.

– Han bestrider inte att han haft en viss teknisk delaktighet i uppbyggandet av den här hemsidan, men han nekar till brott. Han har dessutom inte varit själv om det här. Vi menar att hans medverkan inte varit brottslig och att skadeståndskravet är groteskt överdrivet, säger mannens advokat Per E Samuelsson till IDG.se.

Över 20 miljoner kronor för en film är ju lite ovanligt?

– Ja. I synnerhet när det är Åsa-Nisse.

Brottsmålet handlar om 27 filmer som tillgängliggjorts via Swepiracys tracker. Rättighetsalliansens juridiska ombud Henrik Pontén säger att de i regel väljer ett av verken när de driver skadeståndskrav och att det fanns goda skäl att välja Åsa-Nisse.

– I just det här fallet beror det på att filmen lades ut flera veckor innan den haft biopremiär och då blir skadorna ännu större, säger han till IDG.se.

Henrik Pontén beskriver Swepiracy-fallet som ett ganska typiskt fildelningsmål. Ett där han menar att de inblandade varit välorganiserade och tjänat stora pengar på sin verksamhet.

– Det som är lite avvikande är att vi tog kontakt med den tilltalade vid två tillfällen och försökte övertala honom att upphöra med det här. Vi talade även med många andra inblandade i sajten som upphörde, men inte han, säger Henrik Pontén.

– Man kan spara väldigt mycket pengar på att lyssna när vi ringer.

Läs också: Här är svenska skådisarna som är farligast att fildela

Eftersom 24-åringen erkänt att han varit inblandad i Swepiracy kommer rättegången framförallt handla om i vilken grad han var ansvarig. Kammaråklagare Henrik Rasmusson är säker på sin sak.

– Han är den som startat verksamheten, helt enkelt. Han har i och för sig haft flera personer som medverkat, men han har varit huvudman, säger han.

Efter den första polisrazzian mot i Holland startade Swepiracy upp på nytt, den här gången med servrar i Kanada. 24-åringen säger själv att han vid det här laget inte var involverad alls, men åklagaren menar att han även då var drivande.

De vill även beslagta nästan 800 000 kronor från mannen, som han enligt åklagaren ska ha fått i donationer från sajtens användare.

När fallet tas upp i tingsrätten på nytt är oklart. Det är upp till försvarsadvokat Per E Samuelsson som säger att det återstår mycket arbete innan dess.

– Jag skulle tro att det tidigast i höst blir en rättegång. Det är ett ganska stort skadeståndskrav som måste gås igenom och bemötas, och dessutom ny bevisning från åklagaren, säger han.