drönare kommandocentral

På utsidan ser den ut som vilket ledningsfordon som helst. Ni vet de där som polisen eller tv-bolag har med en antenn på taket. Och av bilderna från elektronikmässan CES att döma fortsätter likheterna även bakom bildörrarna, skriver IDG News.

Läs mer: Ny dom: tillstånd krävs för att fotografera med drönare

Inne i den ombyggda vanen från Mercedez-Benz finns två stora skärmar som kan visa videoflöden från två till åtta olika källor samtidigt. Flödet når fordonet på flera olika sätt. Antingen via drönarnas egna kameror, som kan vara infraröda eller optiska. Men det kan också handla om övervakningskameror eller kameror som finns på vanliga helikoptrar.

drönare kommandocentral
På bildskärmarna inuti bilen kan man följa upp till åtta olika videoflöden samtidigt.

Operatörerna kan således övervaka drönarna via skärmarna, samtidigt som de kontrollerar dem med surfplattor och bärbara datorer. Vid en demonstration visade de hur mjukvara för att kontrollera farkosterna kunde användas och i detta fall med en Panasonic Toughbook. Till höger om sig har operatören utrustning som processar och kontrollerar informationen, till vänster en digital whiteboardtavla för att kunna anteckna och kommentera allt eftersom.

Läs mer: Video: Glöm jobbiga bilköer - snart kan du ta drönaren till jobbet

Från lastbilen kan videofilmerna streamas vidare, bland annat via satellit. Företaget som utrustat bilen för drönarstöd heter Flymotion och har sitt kontor i Tampa, Florida. De säljer redan i dag bilar till polismyndigheter och tv-bolag. Personalstyrkan består till stor del av före detta militärer eller tidigare anställda inom polisen. Personer som på olika sätt märkt av ett ökat intresse av den här typen av fordon, i takt med att drönartekniken blivit mer populär.

drönare kommandocentral

Företagets vd Ryan English säger att de har planer på att skräddarsy utrustning för andra fordon, bland annat för en SUV. Modellen som visades upp på CES kostar, fullt utrustad med Tridentsystemet, omkring 2,5 miljoner kronor.