Obama
Barack Obama.

Den amerikanska regeringen vill ha it-bolagens hjälp att bekämpa terrorism. Men detaljerna kring hur den hjälpen skulle te sig, eller inom vilka områden myndigheterna behöver assistans, har varit få.

Bilden över hur den hjälpen kan komma att se ut, eller snarare över myndigheternas önskemål, har nu klarnat. Vid ett möte i San José mellan ett flertal it-bolag och amerikanska myndigheterna ska möjliga alternativ och frågor ha diskuterats. Dokument som The Guardian tog del av innan mötet avslöjade agendan.

Enligt källor med insyn i diskussionerna säger till tidningen att myndigheterna bland annat vänt sig till Facebook för att se om deras program kan användas för att fånga upp användare som lägger upp material som främjar terrorism. De har också efterfrågat hur de på bästa sätt kan använda kampanjer i sociala medier för att misskreditera organisationer som till exempel IS.

Inför mötet skickades ett dokument till de inbjudna företagen. Där gick det bland annat att läsa:

”På vilket sätt kan vi använda teknik för att störa vägarna till radikalisering och våld, identifiera rekryteringsmönster och tillhandahålla statistik för att mäta våra ansträngningar att motverka radikalisering mot våld?”

Läs också: USA slopar kravet på bakdörrar i mobiltelefoner – tillverkarna slipper bygga in säkerhetsluckor

Myndigheterna ville med mötet utforska vilka alternativ som finns för hur de tillsammans kan möta hotet från terroristorganisationer. Vilken teknik finns att tillgå för att göra det svårare för terrorister att använda internet i sina operationer.

Att parterna inte har haft samma syn på vilka åtgärder som bör införas och vilka som faktiskt har effekt är tydligt, inte minst kring frågan om kryptering och bakdörrar. Efter terroristattackerna i Paris gick 62 it-bolag samman och sa att svagare kryptering inte leder till ett säkrare samhälle.

Företagen å sin sida har anklagats för att inte göra tillräckligt för att fånga upp, flagga eller radera data mellan utländska extremistgrupper. Det är inte heller alla som velat visa sig allt för ivriga i arbetet att bistå regeringen, skriver tidningen.

Trots deras olika åsikter och perspektiv ska mötet ändå ha varit positivt.

”Jag var glatt överraskad över tonen i samtalet”, sa Matthew Prince, chef på Cloudflare, och fick medhåll från Intels säkerhetschef som tyckte att diskussionerna varit bra.

Enligt tidningen visar mötet it-bolagens vilja att samarbeta med myndigheterna. Samtidigt som Obama-administrationen insett att de inte kan bekämpa terrorismen online på egen hand.

Ett område som ska ha diskuterats var hur Facebook kan använda sina system för att hitta personer som är på väg att radikaliseras. I dag kan användare flagga andra personer som kan vara på väg att ta livet av sig, att de postar inlägg om självmordstankar till exempel. Representanter ska ha frågat om samma system kan användas för att flagga terroristrelaterat innehåll och upptäcka personer som är på väg att radikaliseras.

Läs också: Manipulerade 3d-bilder och maskininlärning får politiker att säga det du önskar

Tvisten över krypteringen fanns kvar och dök upp under mötet. Tim Cook, Apples vd, ska ha sagt att regeringen måste öppet visa att de är för stark kryptering. Bolaget har fått ta emot en rad anklagelser från FBI, som säger att de säljer produkter som gör det möjligt för kriminella att kommunicera i hemlighet.

Förhållandet mellan myndigheterna och företagen är inte en helt enkel historia. Sedan Edwards Snowdens avslöjanden och de läckta NSA-dokumenten är förtroendet för underrättelsetjänsten långt ifrån högt. Som det ser ut i dag krävs det domstolsbeslut för att företagen ska dela med sig av information, eller om det finns ett omedelbart hot. De kan också, frivilligt, stänga ner profilsidor.

Efter mötet försvann många av deltagarna ut från byggnaden. En talesperson från Facebook sa att mötet visar att de står enade i målet att bekämpa terrorism och i att hålla terroristbejakande innehåll borta från internet. Några officiella kommentarer kring vad de pratat om och några eventuella resultat gick inte att få.