Internet Explorer

Igår släppte Microsoft den sista säkerhetsuppdateringen till Internet Explorer 8, 9 och 10 till de flesta plattformar. Det är ett tecken på at det är dags att lämna de gamla versionerna så snart som möjligt.

Ett annat vanligt alternativ är att lägga Internet Explorer så djupt ned i byrålådan det bara går, och plocka fram Chrome, Firefox eller till och med Opera – nästan allt känns ju fräscht i jämförelse. Men det räcker inte heller för att hålla din dator trygg, menar företaget.

Även om du är bland de runt 50 procent av pc-befolkningen som inte använder Internet Explorer måste du uppdatera, varnar Pat Altimore som är senior mjukvaruutvecklare på Microsoft.

”Det är många komponenter som tillsammans bildar webbläsaren [Internet Explorer]. De flesta av de komponenterna är också en del av operativsystemet”, skriver han i ett inlägg på Microsofts utvecklarblogg.

Läs också: Remix OS är operativsystemet som tar Android till datorn – gratis

Flera Windows-applikationer använder Internet Explorer när de exempelvis läser html eller Javascript. Vilket betyder att det finns en risk att många indirekt kommer att fortsätta använda gamla mossiga Internet Explorer-versioner som inte fått några säkerhetsuppdateringar.

Eftersom webbläsaren är så djupt integrerad i Windows hjälper det inte heller att ta bort Internet Explorer. De komponenter som används av andra program kommer fortfarande att ligga kvar och spöka på datorn.

Vissa operativsystem, som Windows Vista, kommer dock fortfarande att få säkerhetsuppdateringar till Internet Explorer 9 och 10. På Microsofts supportsida finns mer information om vilka.