Forskning och utveckling av drönare och robotar rör sig ofta inom användningsområden där människor eller nuvarande teknik inte räcker till. Ett sådant är svåråtkomliga platser. Och det är även där ambulansdrönaren Airmule ska bli användbar.

Läs också: Se när Intel slår världsrekord i störst svärm av drönare

Nu har den för första gången fixat en lyckad start. Farkosten är byggd för att kunna bära med sig två personer och lyfta vertikalt, som en helikopter. Men framtagen för att landa på platser där en helikopter kan ha svårt att landa, som in en krigszon, skriver The Guardian.

Bakom drönaren står det israeliska företaget Tactical Robotics och de hoppas på att inom det närmsta året också demonstrera dess förmåga att flyga med frakt. Tanken är att den ska kunna lyfta upp mot 450 kilo över en sträcka på 50 kilometer.

Läs också: Drönare och robotar ska veta var de är med hjälp av Google

Tack vare att farkosten har rotersystemet inbyggt i flygkroppen kan den flyga nära byggnader och andra objekt som annars skulle vara i vägen. Tactical Robotics är inte det enda företaget som filar på drönare som kan bära människor. I Kina bygger Ehang på en som kan flyga en person, som väger upp till 100 kilo, under 23 minuter i en hastighet av 100 kilometer i timmen.