hackare
Foto: Ivan David Gomez Arce (CC)

Ransomware som krypterar filerna, eller ddos-attacker som sänker sajter och tjänster. Cyberbrottslingar som riktar in sig på företag finns det gott om. Och när valet står mellan att bli attackerad eller att betala en lösensumma är många beredda att öppna plånboken, enligt en undersökning från Cloud Security Alliance.

De har pratat med it-ansvariga på drygt 200 företag och 24,6 procent svarade att deras företag skulle betala en lösensumma för att slippa utsättas för en cyberattack.

Läs också: Betala lösensumman för att bli kvitt ransomware? Ja, ibland är det enda utvägen.

Om någon dessutom kommit över hemligt material som de hotar att publicera blir resultatet ännu trevligare för cyberbrottslingarna. 14 procent av företagen uppger att de skulle betala mer än en miljon dollar för att förhindra att en dataläcka orsakar spridning.

Så vad är det som företagen är rädda för? I topp kommer varken att förlora data till ransomware eller att deras hemligheter ska spridas. Det företagen är mest oroliga för är att deras rykte ska skadas, eller att kunder ska tappa tilliten till dem.

Att utsättas för exempelvis ransomware är en knivig situation. Om viktiga filer krypteras och det inte finns en backup så är det i många fall omöjligt att få tillbaka dem utan att betala.

Läs också: Storbankerna pressas av hackare. Därför har de svårt att skydda sig mot ddos-attacker.

­– Ärligt talat så råder vi ofta folk att bara betala lösensumman, sa Joseph Bonavolonta som är ansvarig för FBI:s cyberbrottsavdelning i Boston under en presentation i höstas.

Svenska myndigheter vill inte ge några sådana rekommendationer, men både Polisen och MSB instämmer i bilden: det finns inte så mycket annat att göra, och i regel lämnar utpressarna dig ifred efteråt.

Läs också: Stoppa Advanced Persistent Threats.