Mike Hearn
Mike Hearn.

Det som började med små sprickor bland de drivande bakom bitcoin tycks nu ha blivit en öppen konflikt. Och nu lämnar ett av toppnamnen kryptovalutan för gott, skriver PC World.

För er som hängt med i turerna kring bitcoin kan namnet Mike Hearn låta bekant. Han har varit utvecklare för bitcoin under en längre tid och ofta uttalat sig i press och på konferenser. Men de dagarna är över. Nu säljer han alla sina bitcoin och deltar inte längre i valutans väg framåt.

Läs också: Han är – kanske – den mystiske skaparen av bitcoin

Hela projektet ser han nu som ett stort misslyckande och än värre: nätverket står inför en teknisk kollaps. Ett system som skulle stå utanför etablerade institutioner kontrolleras i dag bara av några få säger han. Datakraften saknas och han ser inte längre att bitcoin skulle vara ett bättre alternativ till rådande finansiella system.

Men Mike Hearn har också varit en av de flisor som kilat sig ner i organisationen och han har spelat en stor roll i den senaste tidens kontroverser. I somras skapade han och chefsforskaren Gavin Andresen på Bitcoin foundation, en egen version av valutan, kallad Bitcoin XT. Målet för dem var att deras version skulle växa och att storleken på blocken skulle öka och därmed skulle transaktionerna gå snabbare. Poängen med det? Att göra valutan mer kommersiellt gångbar.

Läs också: EU slår ner på bitcoin för att stoppa terroristers pengaflöden

Han menade att en mindre grupp miners hindrade den utvecklingen i rent själviska syften. Bitcoin XT skulle förhindra deras blockering. Andra menade att det var en kupp som splittrade gemenskapen i två delar.

Konflikten kring uppkomlingen har fortsatt, användare av XT-versionen ska ha stängts ute från forum och nekats att använda plånbokstjänsten Coinbase.

Det har blåst rejält kring valutan under de senaste åren. Den senaste stormen är dock annorlunda säger han: den här krisen drabbar systemets kärna, självaste blockkedjan.