Även rättssociologen Måns Svensson, som forskat kring fildelning, delar bilden av att piratsajter och illegala streamingtjänster blivit allt mer kommersiella. Även om han vill poängtera att han inte har några vetenskapliga belägg.

Måns Svensson
Måns Svensson.

– Det finns definitivt inslag av att det går i den riktningen. Titta bara på Pirate Bay som är belamrat av reklam för dating, porr och allt vad det är på ett helt annat sätt än det var förut, säger han.

Undersökningen Svenskarna och internet 2015 visar att fildelningen visserligen nådde en slags topp 2012, och sedan sakta har dalat. Men Henrik Pontén hävdar att det inte betyder att upphovsrättsintrången minskar, utan att många bytt torrentsajter som The Pirate Bay mot illegala streamingtjänster som Dreamfilm och Swefilmer.

– De illegala tjänsterna har fått det jobbigare, och fler fälls. Men samtidigt ökar den totala konsumtionen av illegal film, säger Henrik Pontén.

– Det är lite som internet i övrigt. Det är några få stora aktörer som tar allt mer plats. De små försvinner allt efterhand.

Läs också: Pirate Bay-misstänkt avförd från utredningen – polisen har inte hunnit med

Samtidigt pekar han på händelser som fått piratkopieringen att minska. Ipred-lagen fick svensk internettrafik att störtdyka med 30–50 procent, om än bara för en tid, och Pirate Bay-rättegången gjorde alla uppmärksamma på att det fanns stora pengar inblandade – även om sajten startade som en markering mot Antipiratbyrån.

Nästa vägskäl tror han är just den pågående rättsprocessen mot Swefilmer. Det är fortfarande långt till åtal, men Henrik Pontén tror att folk kommer att reagera när de ser att det är en organiserad, vinstdrivande verksamhet och inte några idealister som vill tillgängliggöra film gratis som ligger bakom sajten.

– Det kommer att bli tydligt. Efter Pirate Bay-rättegången hajade folk till och förstod hur det var, även om det var välkänt sedan tidigare. Det verkar som att rättegången i sig blev en väckarklocka för många, säger Henrik Pontén.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning