Facebook

Sociala medier av alla de slag är en plattform för att vädra åsikter. Efter flyktingkatastrofen och kriget i Syrien har rasistiska och hatiska inlägg blivit vanligare. Nu inleder Facebook en kampanj Europa för att motarbeta de inläggen, skriver Reuters.

Läs också: Rasistiska trollkommentarer i sociala medier hängs ut på gigantiska annonser

I måndags lanserade de Initiative for civil courage online (initiativ för civilkurage online) där de lovar att satsa en miljon euro för att stötta ideella organisationer i deras kamp mot rasistiska och främlingsfientliga inlägg.

Facebooks regler förbjuder redan trakasserier och hotfullt språk. Men röster har också höjts för att företaget inte gör tillräckligt för att se till att de efterföljs.

Nu har de anlitat medieföretaget Bertelsmann för att städa upp och bevaka flöden på den tyska delen av plattformen. Det var också en tysk domstol som i november inledde en granskning av Facebook, just för att de misstänkte att de inte gjorde tillräckligt för att näthat. Många politiker i landet har också uttryckt oro över att allt fler uttrycker främlingsfientliga åsikter. Det är bland annat mot den bakgrunden som kampanjen nu dras igång.