Node.js

Först gjorde Microsoft öppen källkod av Javascript-motorn Chakra. Nu fortsätter it-jätten på det öppna spåret genom att be om ett samarbete med den hajpade serverplattformen Node.js.

I en förfrågan på Github ber Microsoft Node-utvecklarna att införa stöd för Chakracore, som ligger till grund för Microsoft Edge. Node.js har fram tills nu använt Googles motor V8 i första hand.

Läs också: Javascript på allvar - därför är Node.js hetare än någonsin

– För att Node.js ska fortsätta växa i framtiden tror vi att det är viktigt att låta fler utvecklare jobba mot plattformen, skriver Chakra-chefen Gaurav Seth i ett blogginlägg.

Beskedet har tagits emot med glädje hos Node-utvecklarna, säger gruppens community manager Mikeal Rogers till Infoworld.

– För Node-gruppen är det här helt enkelt en fantastisk grej. Det tar Node till fler ställen. Det tar Node till Xboxar och till händerna på utvecklare som göra Xbox-applikationer med webbteknik eller använder webbteknik på Windows 10 IoT-enheter, säger han.

Läs också: Node.js blir operativsystem – här är poängen med det

Förra året tog Microsoft själva initiativ till att införa stöd för Node.js i Chakra för att utvecklare ska kunna jobba mot Windows 10 IoT Core. Målet med samarbetet är att kunna bygga in stödet i standarddistributionen av Node.js.