AMD svingar vilt mot konkurrenten Intel och benchmark-testarna i Bapco-konsortiet. Någon har fuskat med hårdvarutesterna, menar chipptillverkaren.

I videon där AMD undersöker Sysmarks prestandatester jämför produktchefen John Hampton beteendet med ett mörkande i klass med Volkswagens utsläppsskandal.

– Det senaste debaclet kring en stor biltillverkare är en perfekt illustration av hur till och med de mest etablerade organisationerna kan sprida missledande information, säger han.

I filmen gör AMD sitt eget experiment där de jämför en Intel Core i5-processor med ett AMD FX-chipp. I Symantecs test får i5 987 poäng och AMD FX 659 poäng – Intel presterar alltså nästan 50 procent bättre. Men när AMD sedan sparkar igång Futuremarks prestandatest får Intel bara sju procent högre resultat.

När AMD sedan låter testdatorerna köra ett script som utför en serie sysslor i Office visar det sig att AMD FX faktiskt är några sekunder snabbare än i5-processorn.

Läs också: Microsoft: Glöm Windows 7 och 8.1 om du köper ny hårdvara

Där ligger också AMD:s budskap: man ska inte mäta prestanda i ren processor-kraft, utan i hur väl chippet utför vardagliga sysslor.

De har visserligen en poäng i att genomsnittsanvändaren förmodligen inte bryr sig om hur snabb processorn är så länge datorn fungerar som den ska. Men det finns nog en och annan hårdvaruentusiast där ute som gärna vill veta hur kraftfull själva processorn är.

Det är också högst oklart om AMD ser ironin i att de efterlyser opartiska tester, och samtidigt använder sina egna försök som bevismaterial.

Intel säger till PC World att de inte vill kommentera AMD:s anklagelser, medan Bapco gav följande uttalande:

”Anledningen till att tusentals kunder litar på Bapcos prestandatester är att vi är ett branschkonsortium som fokuserar på hur applikationen som folk använder dagligen presterar”.

Läs också: Dyra speldatorer enda ljusglimten på eländig pc-marknad

AMD är välkända för sin förmåga att avrätta konkurrenter på allmän plats och fejden med Intel och Bapco har rasat sedan år 2000. För fem år sedan valde AMD att lämna konsortiet efter att de även då hävdat att Intel fått orättvisa fördelar i prestandatester.