världens längsta primtal

På ett universitet i amerikanska delstaten Missouri pågår ett speciellt projekt. De försöker leta rätt på väldigt långa primtal, mer specifikt Mersenneprimtal. Nu har de hittat ett rekordlångt, och det samma år som de firar sitt 20-årsjubileum.

Läs också: Grattis datacenter och spelfantaster! Samsung har byggt världens snabbaste grafikminne.

Det nya rekordlånga primtalet är mer än 22 miljoner siffror långt. Fem miljoner fler än det gamla rekordet, skriver BBC.

Upptäckten gjordes inom ramen för projektet Great internet mersenne prime search (Gimps). Vars uppdrag är, vilket namnet avslöjar, att hitta specifika typer av långa primtal. Totalt har datorn hittat 15 Mersenneprimtal under de senaste 20 åren. Talet skrivs ut som 274 207 281-1 och består av 22 338 618 siffror.

För er som glömt mattelektionerna är ett primtal ett heltal som är större än 1 som bara går att dela med 1 och sig självt. Och det spelar en viktig roll inom kryptering. Bland att för att vi ska kunna surfa på banker, e-handla och skicka privata meddelanden på ett säkert sätt.

Läs också: Fet plånbok och fullpackad hårddisk? Här är världens största ssd-disk

Primtalet är just nu för stort för att ha någon praktisk användning skriver de i ett pressmeddelande. Men tillägger att jakten på superlånga primtal i sig kan ge flera fördelar. Processen kan användas för att testa datorers hårdvara. Till exempel hittades fel i Intels senaste centralprocessor Skylake när den testades i deras mjukvara prim95.