laptop


Vad är det som har hänt?

Uppdaterad 21/3:

Microsoft har uppdaterat sin policy för stödet av ny hårdvara. Resultatet är att datorer med Skylake-processorer som kör Windows 7 eller 8.1 kommer att fortsätta få uppdateringar ett år till, fram till den 17 juli 2018.

I mitten på januari meddelade Microsoft att bara Windows 10 kommer att få stöd för ny hårdvara. Företaget kallar det en ”förtydligan av supportpolicyn”, men det påminner snarare om en åtstramning.

I ett långt blogginlägg beskriver Microsoft-chefen Terry Myerson hur företagets partners har fullt upp med att bygga ny hårdvara för Windows 10 – och bara till Windows 10. Det nästan tio år gamla Windows 7 hänger helt enkelt inte med längre, menar han, och 8.1 ligger inte långt efter.

Det kommer leda till att ”kunder kommer att märka att servicen för Windows 7 förmodligen kommer att regrediera”.

Läs också: Microsoft tar i med hårdhandskarna för att fler ska byta till Windows 10

I klartext: det utlovade stödet för Windows 7 och 8.1 fram till 2020 respektive 2023 kommer inte att gälla nya datorer. De kommer att behöva använda den ”senaste plattformen” – Windows 10.

Beskedet ligger helt i linje med Microsofts allt mer aggressiva kampanjande för att få användarna att uppgradera till det senaste operativsystemet. Målet är Windows 10 på en miljard enheter innan 2018.

Vad händer med stödet för Windows 7 och 8.1?

Om du håller dig till äldre hårdvara kommer allt att bli som utlovat. Datorer med Intel Haswell-processorer eller tidigare kommer att fortsätta få alla säkerhetsuppdatering i ytterligare några år: fram till 14 januari 2020 till Windows 7, och 10 januari 2023 för Windows 8.1.

Vad händer om jag köper en ny dator?

Det beror på hårdvaran. Datorer med Intel Skylake-processorer ligger risigt till om du inte vill använda Windows 10.

Microsoft har publicerat en lista över vilka Skylake-modeller som de kommer att få fortsatt stöd – men de kommer bara att få uppdateringar fram till den 17 juli 2018.

Windows 7 kommer att få samtliga säkerhetsuppdateringar, medan Windows 8.1 också kommer att få ”andra uppdateringar”.

Med andra ord har stödet för Skylake-datorer skurits ned med två till sex år beroende på vilket operativsystem och vilken hårdvara du kör.

Vilka modeller finns med på listan?

Uppdaterad 25/1:

Nu har Microsoft släppt en lista på samtliga Skylake-datorer som kommer att få fortsatt stöd.

Här är några av datormodeller som har Skylake-chipp som får fortsatt stöd:

  • Dell Latitude 12 
  • Dell Latitude 13 7000 Ultrabook
  • Dell XPS 13
  • HP EliteBook Folio
  • HP EliteBook 1040 G3 
  • Lenovo ThinkPad T460s
  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon
  • Lenovo ThinkPad P70

De flesta av datorerna på listan riktar sig i första hand mot företagskunder, och med tanke på Microsofts aggressiva försök att locka över privatkunder till Windows 10 kommer det sannolikt att vara glest med konsumentmodeller.

Vad händer efter den 17 juli 2018?

Microsoft förväntar sig att du ska byta till Windows 10, men har mjuknat lite i formuleringarna.

Ursprungligen var det tänkt att bara de ”mest kritiska säkerhetsuppdateringarna” skulle släppas till Skylake-datorer som står på listan efter det här datumet – och då bara om de inte ”riskerar pålitligheten eller kompatibiliteten”.

Det nya beskedet är att "alla kritiska säkerhetsuppdateringar" kommer att fortsätta att släppas till datorer på listan fram till och med de ordinarie bäst före-datumen för operativsystem: 14 januari 2020 till Windows 7, och 10 januari 2023 för Windows 8.1.

Men kör du Windows 7 eller 8.1 på en Skylake-dator kommer du att hamna längre ned i priolistan efter den 17 juli 2018.

Vad händer om jag köper en Skylake-dator som inte står på listan?

Ingenting. Som i Microsoft gör ingenting för dig om du inte kör Windows 10 på datorn.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning