Vänner

När robotarna tagit över jorden och slår sig ned i tv-soffan efter en lång dag på kontoret finns det åtminstone en ljusglimt i den trista vardagen: ett nytt avsnitt i 67 säsongen av robotskrivna Vänner.

Så när robotarna skrockar sina robotskratt åt en tokig sarkasm från Chandler, får de skänka en stilla tanke till utvecklaren och serietecknaren Andy Herd.

Läs också: Legendarisk regissör gör dokumentärfilm om robotar och ai

Han har byggt sitt eget artificiella neuronnät, en slags självlärande ai, med hjälp av Googles open source-verktyg Tensorflow. Och vad gör man när man äntligen har en egen ai? Matar den med manus till alla avsnitt av Vänner, så klart.

Resultatet är att den lärt sig generera genial dialog som det här mästerverket:


[Scen: Hos Monica och Rachel, Monica och Phoebe dansar]
Van Damme: Jag går om en skit.
Monica: Fortsätt snacka!
Phoebe: Wow, tjejen! Du bara måste komma över honom nervös. (Båda börjar gråta)
Chandler: Så, Phoebe gillar alltså mina byxor.
Monica: Kyckling-Bob!
Chandler: (I en muffin) (Springer mot tjejerna för att kunna gråta) Kan jag få några presenter.

 

– Den fungerar så att den förutser nästa bokstav som följer en given sekvens av bokstäver, och vad den förutser bestäms av vad den lärt sig om språk genom Vänner-dialogen som jag gett den, förklarar Andy Herd för The Daily Beast.

Grejen med självlärande program är att de blir smartare. Så ju längre Andy Herd låter algoritmen tugga på, desto genialare avsnitt blir det förmodligen. Om inte annat skriver väl robotapan statistiskt förr eller senare sett något i Shakespeare-klass – eller åtminstone bra nog att platsa i en ny säsong av Vänner.

När roboten är bra nog för att få Monica att sluta skrika ”Kyckling-Bob!” i tid och otid tänker Andy Herd göra den tillgänglig för allmänheten. Sedan väntar nästa utmaning.

Läs också: Roboten som hjälper dig att hitta ditt livs kärlek på Tinder – med svettiga händer

– Kanske Frasier eller Seinfeld? Eller knyckla ihop dem allesammans och skapa Den Perfekta Sitcomen, säger han.