Facebook

Problemet med rasistiska och hatfulla kommentarer är välbekant för alla som öppnat ett forum eller en nyhetssida. De ökar och blir i vissa fall allt grövre. Det har gjort att trycket på företagen som driver sajterna ska ta sin del av ansvaret och hålla rent från främlingsfientliga inlägg. Facebook berättade tidigare i veckan att lanserar ett initiativ Online Civil Courage.

Nu går Sheryl Sandberg, föregets operativa chef, ut med lite mer detaljer hur det arbetet kommer att gå till i praktiken, skriver The Next Web. Och det kan börja med en simple ”like”. En kampanj kan rikta in sig på att gilla en nazistisk sida för att sedan fullkomligt dränka sajten i kärleksfulla och positiva meddelanden.

”Det som en gång var en sida full av hat och intolerans blev sedan en sida med tolerans och meddelanden fulla av hopp”, säger hon.

Läs också: Rasistiska trollkommentarer i sociala medier hängs ut på gigantiska annonser

Det är bara en liten åtgärd. Och företaget jobbar på ett nytt rapporteringsverktyg som låter användare lättare flagga vänner de tror ligger i riskzonen för att radikaliseras. Än så länge finns det inga detaljer för hur en algoritm, eller för den delen en mänsklig bedömning, skulle se ut som ska avgöra vad faller under näthat.