Först blev de bättre på att slå sönder sten. Sedan slog de oss i schack. Utklassade oss i Jeopardy! Idag har mänskligheten inte ens en chans att klå maskinerna i Rubiks kub.

Utvecklarna Jay Flatland och Paul Rose har byggt en egen robot som klurar ut kuben på en sekund jämnt – eller 1,019 om man ska vara petig – rapporterar Digital Trends. Världsrekordhållaren av kött och blod behöver hela 4,904 sekunder på sig.

Robotar har visserligen varit snäppet vassare än människor sedan en tid. Men det förgående robotrekordet låg på snigelaktiga 3,253 sekunder.

Läs också: Här är roboten som kan skriva en ny säsong av Vänner

Jay Flatland och Paul Rose har använt sex stycken steppermotorer som är fästa i ett 3d-printat skal. Eftersom de saknar den mänskliga finessen tummar griper de tag i kuben med hjälp av specialborrade hål.

Proceduren övervakas av fyra stycken webbkameror som registrerar hur kubens rutor är arrangerade. De skickar informationen till en Linux-dator som kör en algoritm som räknar ut den snabbaste lösningen, sedan skickar datorn instruktionerna till ett Arduino-chipp som i sin tur instruerar motorerna.

Världsrekordet är inte officiellt bekräftat av vilken institution det nu är som protokollför robotars Rubiks kub-rekord. Men Jay Flatland och Paul Rose planerar att skicka in en ansökan.