I maj förra året slog Spotify på stora trumman. Tjänsten skulle bli bättre, större och få massor av nya funktioner – videor, podcasts, radiokanaler! Sedan blev det knäpptyst.

Men nu, nio månader och en Apple Music-lansering senare, är det dags att sjösätta videotjänsten. Under veckan dyker den upp i Spotifys Android-app i Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA, och nästa vecka släpps den till IOS, säger företaget till Wall Street Journal.

Under månaderna som gått har ett mindre antal användare fått testa videotjänsten. Utbudet består framförallt av kortare klipp – i stil med de som delas i Facebook-flödet – från Spotifys videopartners, men några företag, bland annat Tastemade, kommer att specialproducera material för Spotify.

Trots att Daniel Ek pekade ut videor som en viktig inkomstkälla blir de till en början ingen inkomstkälla för Spotify. Företaget, som än så länge aldrig lyckats gå med vinst, betalar licensavgifter till sina partners, men tar inte betalt och visar ingen reklam innan eller efter klippen. Snarare handlar lanseringen om att bredda användarbasen och att få de befintliga lyssnarna att använda appen mer aktivt.

Videotjänsten är bara tänkt att släppas till mobila enheter, och den genomsnittlige Spotify-lyssnaren har bara på appen i bakgrunden på telefonen eller datorn. Att få dem att hålla appen öppen längre än det tar att byta spellista kommer att ta tid.

– Självfallet är våra användare i första hand musikfans, och de böjer sig inte nödvändigtvis fram och tittar på appen. Så vi har inget särskilt recept på hur vi får till det här, säger företagets vice produktchef Shiva Rajaraman till WSJ.

Bland de samarbetspartners som Spotify presenterade i våras finns Comedy central, Slate, TED, Vice, BBC och Nerdist.