loon
Som en fisk i vatten. Bild: Oaklanduniversitetet.

Vi har sett flygande drönare i alla tänkbara former. Vi har till och med sett simmande drönare förut. Men en som kan flyga runt bland måsarna, landa på vattenyta och flyta omkring en stund och sedan dyka ned bland fiskarna? Wow.

Loon Copter har utvecklats av forskare vid Oaklanduniversitetet i USA. Den första konceptmodellen sjösattes, bokstavligt talat, för ett år sedan, men nu har de en sprillans ny multifunktionell quadrokopter klar.

Läs också: Video: Här är sportbilen med en inbyggd drönare - som kan ta selfies medan du kör

När drönaren landar på vattenytan kan den aktivera en pump som fyller upp en behållare med vatten. Det får drönaren att sakta sjunka och väl under vatten vrider den sig 90 grader så att propellrarna kommer framåt – och vips så kan den simma omkring.

I dagsläget kan Loon Copter bara dyka ned på ett fåtal meters djup innan den förlorar kontakt med kontrollen. Men det kan komma att ändras inom kort, säger den ansvarige forskaren Osamah Rawashdeh till Gizmag. Genom att placera ut gps-noder eller använda ljudstyrning skulle de kunna leda drönaren rätt även på djupare vatten.

Läs också: Se när Intel slår världsrekord i störst svärm av drönare

Tanken är att drönare som Loon Copter, förutom att de är helt omöjlig att undfly, ska kunna användas i räddningsoperationer till sjöss. Quadrokoptern är också en av tio drönare som deltar i årets upplaga av tävlingen Drones for good som går av stapeln i Dubai i början av februari.