banan raspberry pi
Framtidens lösenordshanterare. Bild: Imgur.

Det här med gästlösenord för att komma in på det trådlösa nätverket är sannerligen stenålders. Man måste fråga i recepetionen, eller hitta en lapp som någon skrivit ut. Den danska nätverksteknikern Stefan Milo har en bättre lösning – låt oss kalla den banankontakt.

Han kopplade ihop en Raspberry Pi fylld med engångskoder till företagets wifinät med en Makey Makey Go, en rolig pryl som förvandlar frukt och annat ledande material till sensorer. Allt som saknades vara en banan.

Läs också: Lär din Raspberry Pi prata – Mycrofts artificiella intelligens får öppen källkod

Så istället för att gå fram till receptionen går gästen fram till Stefan Milos lilla anordning, och klämmer på bananen. Då skickas en signal till Raspberryn som med hjälp av ett bash-script genererar en ny kod. Och vips har besökaren tillgång till företagets gästnätverk i åtta timmar.

banan raspberry pi
– Det är en fågel! – Nej, det är ett plan! – Nej, det är en SUPERBANAN! Bild: Imgur.

– Jag ryser varje gång jag kommer till något företag och receptionisten ger mig en liten pappersbit som någon skrivit ut på ett A4 och sedan lagt tid på att skära ned i småbitar, säger Stefan Milo till The Register.

– Även om du har en liten kupongskrivare involverar det fortfarande en receptionist, en skrivarinstallation, stöd för skrivarens drivrutiner etcetera. Och det involverar fortfarande papper – vad är det här? 1999?

Läs också: Pirate Bay-Sunde använder en Raspberry Pi för att ruinera skivindustrin

Så Stefan Milo, som egentligen blivit ombedd att ta fram en helt vanlig lösenordslösning, spenderade ett antal hundralappar och tillbringade en ledig helg med att förverkliga sin vision av framtidens lösenordshantering. Men det är väl ingen tvekan om att det var värt mödan?

Enligt hans egen utsago var kollegorna först aningen skeptiska, men de har tydligen lärt sig älska lösningen med tiden – kanske rentav lite för mycket.

– Det är en croissant nu. Chefen käkade upp bananen, skriver Stefan Milo på Reddit.

raspberry pi croissant
Inget varar för evigt. Bild: Imgur.