bb8
Allt du behöver för att bygga en BB-8. Bild: Angelo Casimiro.

Det är fysiskt omöjligt att inte älska robotbollen BB-8 efter att ha sett Star Wars VII: The Force Awakens. Men, tänker du kanske, en sådan robot kommer jag aldrig att ha råd med. Fel, fel, fel.

Den blott 17-årige hemmafixaren Angelo Casimiro har byggt en fullstor BB-8 som går att styra med en Iphone – på en budget på en knapp tusenlapp. Kroppen utgörs av papier-maché, huvudet är gjort av frigolit och självaste hjärnan består av en Arduino Uno.

Läs också: Nätverkstekniker byggde wifi-automat med en banan och en Raspberry Pi

Det kanske låter som en riktig budgetversion, men Angel Casimiros BB-8 ser ut och rör sig på pricken som roboten i filmen. Tack vare några högtalarmagneter har han till och med lyckats fästa huvudet så att det hänger med i rullningarna. Det lyckas inte ens den officiella BB-8-leksaken från Sphero alltid med. Den lilla plutten är för övrigt dyrare än den här fullstora BB-8-kopian.

En mycket detaljerad guide – i 47 steg – till hur du tillverkar din egen BB-8 finns på Instructables. Det är som sagt ganska billigt, och kräver bara lite verktyg, gott om plats och en rejäl dos fingerfärdighet.