Cern

Att uppdatera en av världens mest avancerade forskningsanläggningar är i sig en komplicerad process. Men ingenjörerna på Cern står inför ett ganska simpelt om än omfattande problem när Large Hadron Collider, LHC ska uppdateras. Det finns ingen plats för nya kablar, skriver Motherboard.

Det är närmare bestämt utrymmet i injektorerna som börjat tryta, där partiklarna accelereras upp innan de kommer in i LHC. Nu måste ingenjörerna identifiera och byta ut gamla, oanvända, kablar. Kruxet är bara att de är 9 000 till antalet.

För efter tidigare uppdateringar av acceleratorerna har gamla kablar lämnats kvar. Så nu står det där med ett myller av sladdar som är i vägen för de nya som krävs.

Läs också: Krocken gav klarhet - Så hittades Higgspartikeln

Dock är det inte vilka sladdar som helst och det finns en hel del risker förknippat med arbetet. Att ta fel på fungerande och icke-fungerande kan bli en dyr historia. I bästa fall skulle ett misstag leda till förminskad kapacitet i dataövervakningen. Ett värre scenario är att en säkerhetssladd dras ut och hela systemet lägger ner. Ett misstag skulle kunna orsaka stora problem när acceleratorn ska starts om igen, säger Sébastien Evrard, en av maskinteknikerna.

Det hela har aktualiserats för att Cern vill installera nya kablar som en del i större uppdateringsprogram av LHC och injektorerna. Ett planerat projekt som stänger ner anläggningen under 2019.

”Självklart, i den bästa av världar hade vi tagit bort de gamla och förlegade kablarna innan nya installerades. Men nu är det inte så. I dag är alla kablerhållarna överfulla och det går inte längre att lägga till nya”, säger Sébastien Evrard som tillsammans med sina 60 kollegor ska reda ut trasslet.

Och de jobbar under tidspress. Underhållsarbete kan bara ske när verksamheten ligger nere, vilket den gör ett par månader under vinterhalvåret. De går igenom sektion efter sektion och identifierar rätt kablar, men plockar inte bort dem riktigt än. Inte förrän efter nästa tekniska stopp i slutet av året. Detta för att försäkra sig om att inga funktioner påverkats. Hittills har de hittat 2 700, men tror att de kommer nått uppåt 8 000 nästa vinter.

Läs också: Nu kommer den blixtsnabba trådlösa tekniken som ska göra kontoret sladdlöst

Kablarna hör ihop med kontroll- och säkerhetssystemen, och vissa av systemen har varit med sedan 50-talet. De har haft många olika funktioner, dataöverföring eller skicka signaler till andra system. De är inte heller de mest lätthanterliga kablarna man kan tänka sig. 50 meter långa går de mellan byggnaderna ovan jord till acceleratorn och injektorerna ner i marken.

Alla kablarna ska finnas dokumenterade i en databas, efter funktion, egenskap och placering. Men med tanke på den känsliga verksamheten måste att dubbel- och trippelkontrolleras. Arbetet kommer att pågå under varje tekniskt stop fram till 2020.