Facebook emojis

Facebook har i begränsad skala experimenterat med gilla-knappen och testa andra former av känslouttryck. Försöken verkar ha fallit väl ut. För nu bekräftar produktchefen Chris Cox att ett gäng nya uttryck – så kallade Reactions – är på väg till samtliga användare. Det avslöjas i ett stort reportage som Bloomberg gjort.

Facebook har valt ut fem reaktioner att komplettera den bekanta, och uttjatade, tummen. Symboler som de tror kommer funka världen över: arg, ledsen, wow, skratt och kärlek. En som däremot inte klarade sig genom testperioden var symbolen för ”yay” – vilket kanske kan översättas till jippi, tjoho eller woohoo, meningarna går isär. Den var inte universellt gångbar.

Läs också: Årets viktigaste ord är en emoji

Det var nu inte bara så att Facebook-folket satte sig ner och bestämde sig för fem reaktioner. Nej, de rådfrågade sociologer och analyserade de mest vanliga reaktionerna inom nätverket. Från det fick de ett första urval där de sedan sållade fram detta resultat.

Emoji-ikonerna rullas ut under de kommande veckorna. För att använda dem håller du in gilla-knappen så syns alternativen och du kan scrolla igenom dem, som när man väljer emoji-variant i sin telefon.