Ulf Ewaldsson
Ericssons prototyp till en 5g-telefon väger 150 kilo och måste transporteras med en mindre buss. På bilden, Ericssons CTO Ulf Ewaldsson.

Tillverkarna har lovat konsumenterna 5g-nät och telefoner till 2020, en del ännu tidigare. Ett löfte många kämpar för att hålla. Men Ericsson har i alla fall kommit en bit på vägen och har nu en supersnabb 5g-telefon, skriver IDG News. Problemet är bara att den väger 150 kilo. Och den måste köras runt på en buss!

Inte ens Ericssons första försök till mobiltelefon från 50-talet når upp till den klassen, den vägde 40 kilo.

Läs också: 5G ska bli den gyllene generationen. Men hur länge måste vi vänta egentligen?

Erik Dahlman, radioexpert på Ericsson beskriver väldigt kort vad de gör:

– Vi kör runt med en buss med en väldigt stor mobiltelefon ombord.

Testerna av 5g-teknik pågår i närheten av Stockholm men också på andra håll i världen, som i Japan.

Men varför, varför, är den så stor? För att den är proppfull med nya, experimentella komponenter som inte blivit mindre än. Dessutom har den ett stort batteri, för att ju större delar desto mer energi kräver de. Få ner alla komponenterna till mer hanterbara storlekar som går ner i byxfickan är ett problem de får ta sig an senare. Basstationerna för 5g är däremot lika stora som tidigare generationer, enligt Erik Dahlman.

Det händer mycket på 5g-marknaden och många bolag är med i tävlingen om att bli först och störst. Både inom nätverk och nya telefoner, samt en uppsjö andra prylar som tros dyka upp när uppkopplingen blir snabbare. Internet of things väntas explodera med nästa generations mobilnät då fram för allt fördröjningarna minskar avsevärt.

Läs också: Så ska EU få fart på 5g-näten - Europa tar täten för att undvika krig

Ericsson och Teliasonera gick i förra veckan ut med att de redan 2018 kommer lansera någon form av 5g-upplevelse. Planen är att Stockholm och Tallinn ska få testa på, men det är inget fullskaligt nätverk. Och det är fortfarande en del oklarheter kring vad människor faktisk kommer att få se. Men det är ett sätt för inte minst Teliasonera att utveckla tjänster som nu blir möjliga med den nya tekniken.

5g sägs vara förutsättningen för att mycket av den teknik som i dag bara finns i begränsad skala eller i laboratorium ska bli verklighet. Ska självkörande bilar bli mer än ett enstaka inslag i trafiken måste den lilla fördröjning som i dag finns bli ännu mindre. Det samma gäller medicinska operationer som kan utföras på distans. Och detta är något som 5g då kan göra möjligt.

2020 kommer standarden för 5g och då väntas operatörerna kunna erbjuda kommersiella nät och tjänster. Ericsson var i framkant när 4g lanserades 2009.

– Vår första försökstelefon för 4g var faktiskt ännu större, säger Erik Dahlman.