Intel Compute Stick pc-pinne
Intel Compute Stick.

Pc-pinnar, som Intels Compute Stick, kommer att bli en försäljningssuccé på den annars nedslående datormarknaden, spår analysföretaget ABI Research.

Minidatorn, som kopplas in i skärmar eller tv-apparater via hdmi-porten, är fortfarande en nyhet på butikshyllan, men ABI Research räknar med en global försäljning på fem miljoner enheter år 2021.

Utvecklingen kan jämföras med Chromebook som gjorde en blygsam entré på pc-marknaden 2011. Sedan dess har försäljningen vuxit stadigt och under de tre första kvartalen förra året skeppades runt 5,7 miljoner enheter.

Den första pc-pinnen från de större företagen var Dells Android-baserade Wyse Cloud Connect från 2014. Sedan dess har konkurrenterna hakat på med exempelvis Asus Chromebit och Intels Compute Stick. Prismässigt ligger de flesta runt tusenlappen, men Compute Stick har också en värstingvariant för runt 5 000 kronor.

Läs också: Intels pc-på-en-pinne blir mycket snabbare – och mycket dyrare

Än så länge finns ingen dominerande aktör på marknaden, och de olika pc-pinnarna kommer laddade med olika operativsystem. Därför blir plattformen också ett viktigt slagfält för Android, Chrome OS, Linux och Windows, säger analytikern Jeff Orr på ABI Research till IDG News.

En annan fråga blir vad de faktiskt kommer att användas till. Tillverkarna måste bli bättre på att berätta för kunderna vad pc-pinnarna är tänkta för, menar Jeff Orr.

Många presenteras som rena streamingmaskiner som förvandlar en vanlig dumburk till en smart-tv, i stil med Googles Chromecast. Andra har tillräckligt kraftfull hårdvara för att förvandla en vanlig skärm till en acceptabel jobbdator.